Hrvatski radio

Radio Sljeme

Financijske potpore zagrebačkim obrtnicima

20.02.2017.

14:49

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Zagreb raspisao je natječaj za dodjelu financijskih potpora obrtnicima. Natječaj je raspisan 13. ovog mjeseca, a zainteresirani obrtnici na njega se mogu prijaviti u roku od 30 dana, te dobiti od 10 do 30 tisuća kuna po obrtu.

Jako je jednostavan natječaj, šteta za svakog našeg obrtnika koji ispunjava uvjete da ne iskoristi ovaj poticaj. Oni kroz ovo mogu modernizirati svoje poslovanje, nabaviti dodatnu opremu, urediti prostor, redizajnirati web stranicu, plaćati edukacije. Od deset do trideset tisuća kuna su iznosi koje (jedan obrtnik) može dobiti. Deficitarni obrti u svakom slučaju mogu doći najlakše do punog iznosa od trideset tisuća kuna, rekla je pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić.

Iako je proračun ove godine za obrtnike osigurao 12 milijuna 700 tisuća kuna bespovratnih sredstava, on nije strogo limitiran te se može povećati ovisno o zahtjevima, dodao je gradonačelnik Milan Bandić, koji je najavio i izgradnju novog obrtničkog centra. Na tom potezu Kajzerice gdje se radi SEECEL, gdje će se raditi Dom invalida i Obrtnički centar će biti i Centar obrtničke izvrsnosti grada Zagreba. Budimo ponosni na naše obrtnike i omogućimo da u ovo teško krizno vrijeme, koje nazire svoj kraj, da im pomognemo da lakše prežive, a onda i da gradu Zagrebu osiguramo daljni tijek razvoja obrtništva koji je "conditio sine qua non" opstanka i Grada i naše domovine, istaknuo je Bandić.

Obrtnici koji obavljaju umjetničke, tradicijske, deficitarne i proizvodne djelatnosti su oni koji stvaraju novi dohodak i vrijednost. U zadnje tri godine podigli smo ove potpore za više od 40 posto. Prošle godine, od 903 odobrene potpore, 745 obrtnika je dobilo iste. Preko 15 milijuna kuna Grada Zagreba isplaćeno je zagrebačkim obrtnicima i jednostavno novac koji je uložen u naše obrtnike višestruko se vraća, jer to je prezentacija hrvatskih i zagrebačkih proizvodaizjavio je predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar.

Moramo reći da smo najponosniji na Zagrebački obrtnički sajam, naglasio je predsjednik Obrtničke komore grada Zagreba Mirza Šabić, gdje smo prošle godine prezentirali obrtnička zanimanja, gdje se ne prezentiraju obrtnici svojim proizvodima nego svoje zlatne ruke - da pokažu učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole da se jednostavno u toj djeci probudi plamen i da upišu obrtnička zanimanja.

Sve informacije o uvjetima prijave na natječaj građani mogu pronaći na internetskim stranicama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.