Hrvatski radio

Radio Sljeme

Forum "Dan energije u Hrvatskoj"

27.11.2015.

14:18

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Parizu će se od 30. studenog do 11. prosinca 2015. održati 21. konferencija stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama. Povodom toga u Zagrebu je odražan forum "Dan energije u Hrvatskoj" u organizaciji Hrvatskog energetskog društva.

Konferencija u Parizu označit će ključnu etapu u pregovorima oko budućeg međunarodnog sporazuma koji će stupiti na snagu 2020. godine. Glavni je cilj da se sve zemlje, uključujući one koje emitiraju najviše stakleničkih plinova, bile one razvijene ili zemlje u razvoju, po prvi puta obvežu općim sporazumom kako bi se globalno zatopljenje zadržalo na razini ispod 2 stupnja Celzijusa.

Po riječima Gorana Granića, predsjednika Hrvatskog energetskog društva, najvažnije je stvoriti jedinstvenu klimatsko-energetsku politiku.

U Hrvatskoj bi se trebalo formirati ministarstvo za energetiku, klimu i zaštitu okoliša i da to bude jedinstveno koordinirajuće tijelo za ukupnu energetsko-klimatsku politiku. Klimatski dogovor zahtjeva i preraspodjelu dodane vrijednosti u stvaranju i mnoge nerazvijene zemlje postavljaju pitanje, a tko je odgovoran za klimatske probleme, a to su oni koji su razvijeni, koji su najviše trošili.

Najveći teret cijelog projekta na sebe ipak moraju preuzeti zemlje koje su i najodgovornije za golemi porast stakleničkih plinova u našoj atmosferi, a to nisu one najsiromašnije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.