Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:59 / 18.10.2020.

Autor: Krešimir Vešnik

Forum mladih SDP-a protiv zatvaranja "Jabuke"

Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon jučerašnjeg prosvjeda protiv zatvaranja kultnog kluba "Jabuka", Forum mladih SDP-a održao je politički performans s istom porukom. Građanima su dijelili jabuke jer ističu da je ona dobra za zdravlje kao voće, dok je klub "Jabuka" dobar za kulturno zdravlje grada.

Prema pravomoćnoj presudi, zbog duga od pola milijuna kuna, Grad će ovršiti i deložirati klub u kojem se alternativna scena okuplja već 52 godine. Oko 700 prosvjednika zatvaranju kluba jučer se usprotivilo.

Protiv zatvaranja kluba je i Forum mladih SDP-a. Na Trgu bana Jelačića dijelili su jabuke - Nadamo se da ćemo poslati poruku kako je jabuka kao voće važna za naše građane, za njihovo fizičko zdravlje, da je jednako tako glazbeni klub "Jabuka" važan za kulturno zdravlje grada - rekao je potpredsjednik Foruma Petar Jurišin. Ističe da je klub "Jabuka" simbol grada Zagreba - To je kultno mjesto koje je do sada okupljalo mnoge mlade, odgajalo ih u pravom zagrebačkom duhu.

Jurišin optužuje gradonačelnika Milana Bandića da kulturno devastira Zagreb. No, Bandić je u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" napomenuo da se "Jabuka" neće zatvoriti - Ja sam "Jabuku" vratio 2001. mladima, ona se ne gasi. Jabuka će ostati samo će se promijeniti ljudi koji će ju voditi u programu mladih i za mlada. Sve drugo je plod špekulacija.  

Iz Grada poručuju da namjeravaju iseliti udrugu u stečaju, koja je zakupila prostor kluba, raspisati javni natječaj i osigurati nastavak iste kulturne djelatnosti. Deložacija je najavljena za utorak. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.