Hrvatski radio

Radio Sljeme

Generacija 1949. obilježila 70 godina od mature

30.05.2019.

14:44

Autor: Krešimir Vešnik

Generacija 1949. obilježila 70 godina od mature

Generacija 1949. obilježila 70 godina od mature

Foto: - / -

Malo tko se može pohvaliti da slavi 70-tu godišnjicu mature. Takvu proslavu imali su danas naši sugrađani koji su maturirali 1949. godine sa svjedodžbom Klasične gimnazije. Tada ih je maturiralo više od 40, dok ih se danas okupilo njih devetero.

Nakon 70 godina, generacija od 1941. do 1949. Klasične gimnazije, nakratko se vratila u školske klupe. 

Godine 1949., 46-ero učenika B razreda je maturiralo, da bi ih se danas njih devetero prisjetilo starih školskih dana. Najstariji među njima je 94 - erogodišnji, Slavko Tomić - Sjećam se profesora, s druge strane još uvijek neimaštine, ali i zadovoljstva da sam se našao u takvoj sredini kao što su tada bili đaci Klasične gimnazije. Istini za volju, stvarno je prebrzo prošlo.  

Kroz osam godina školovanja - koliko je tada trajala gimnazija, prošlo je više od 120 učenika, a cijela povijest tog razreda, ističe tadašnji učenik Zvonimir Zorić, bilježi se u knjigu - Ona bilježi od prvog izleta na Sljeme pa čak i ovo danas. Dogovoreno je da dvojica koji ostanu zadnji živi, knjigu predaju arhivi gimnazije. Sve se bilježi.   

Najradije se, kažu slavljenici, prisjećaju druženja, ali i - Onog našeg, đačkog, fakinskog: prepisivanja, zafrkavanja i tako. To je ono što se pamti; tko će pamtiti Grčke nepravilne glagole? - rekla je Vesna Palmović.

Nakon zajedničkog fotografiranja, odgledane predstave koju su pripremili aktualni učenici gimnazije, ondašnji maturanti su se uputili na zajedničko druženje koje će trajati, navode, do večernjih sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.