Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gimnazija Tituša Brezovačkog bit će kao nova do jeseni

08.03.2021.

12:57

Autor: Nikolina Devčić

Foto: Radio Sljeme

Foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

Učenici gimnazije Tituša Brezovačkog u rujnu će se vratiti u svoju školu, koja je teško stradala u zagrebačkom potresu. Obećano je to danas na početku druge faze radova kojima će se zgrada statički ojačati i potpuno obnoviti za 45 milijuna kuna.

Zgrada u kojoj se danas nalazi Gimnazija Tituša Brezovačkog ima četristogodišnju povijest na području odgoja i obrazovanja. Preživjela je svašta, pa i onaj potres iz 1880. nakon čega je detaljnije obnavljan njezin jugoistočni dio.

-  Taj potres je načinio štetu koju su tadašnjom renovacijom dobro napravili pa ovaj potres nije napravio tako veliku štetu kao onda. Vidljivo jest da je to slaba točka zgrade, ali u planu je da se taj dio posebno učvrsti i bit ćemo sigurni u novoj zgradi - rekao je ravnatelj škole Damir Jelenski.

Zgrada će biti kao nova uz statičko ojačanje do razine tri, rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, koji se osvrnuo na financiranje.

- Obnova ove zgrade će koštati nešto manje od 45 milijuna kuna plus PDV. Trebat će kupiti novi namještaj i informatičku opremu. To će koštati oko 2 milijuna kuna tako da možemo govoriti o 47 milijuna plus PDV, a naša je želja sva ta sredstva osigurati iz Europskog fonda solidarnosti - istaknuo je Lovrić.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević podsjetila je da se odgojno obrazovni proces odvija na 439 lokacija, a na 13 to još uvijek nije moguće zbog štete od potresa.

- Mi ćemo u narednih 18 mjeseci uspjeti obnoviti svaki do tih 13 objekata kako bi naša djeca imala sigurno okruženje - poručila je Pavičić Vukičević.

Među tim školana je i Gornjogradska gimnazija na kojoj će također uskoro početi druga faza obnove, a opsežni radovi potrajat će najakasnije do jeseni 2022. godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.