Hrvatski radio

Radio Sljeme

GLAS i SDP o proračunu za 2017.: Muzej neispunjenih obećanja

20.06.2018.

14:04

Autor: Margareta Jozinović

Davor Visnjic/PIXSELL

Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Uoči skupštinske sjednice o gradskom proračunu za 2017.-tu godinu, hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma i građanskom nogometnom klubu Dinamo govorili su SDP i Klub Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika.

2017. godina po izvršenju proračuna završila je u minusu i to od gotovo 450 milijuna kuna, istaknuo je SDP-ov Saša Molan. Uz tih 450 zbrojio je i manjak prethodnih godina od 193 milijuna kuna pa se brojka popela do vrtoglavih - gotovo 600 milijuna. Činjenica je to koja govori o lošem upravljanju gradom, tvrdi Molan, kao i pokazatelj je da je grad u krizi. Govorimo već godinama da se nerealno računaju prihodi, da se napuhuju da se zbog obećanja i politčkih i dogovorno koalicijskih projekata napuhuju prihodi, a s rashodovne strane imate problem da što se napravi je vrlo malo.

S njim se slaže i GLAS-ova Anka Mrak Taritaš koja je prošlu proračunsku godinu nazvala predizbornom zbog čega je očekivala i određene iskorake. Kada vidite strateške projekte žičare za Sljeme, obećava se pruga od Kvaternikovog Trga do Kosnice, a kad se bolje pogleda u proračun što je napravljeno 2017. – ništa! Stoga mislim da je došlo vrijeme da se u listu strateških projekata uvrsti na listu Muzej neispunjenih obećanja.

SDP-ov Matej Mišić, kao ključni problem devastacije kulturnog dobra na Trgu žrtava fašizma, vidi u neispunjenim formalnim uvjetima prije početka radova - kaže da nije provedena javna rasprava, a gradska uprava postupila je suprotno od mišljenja Vijeća gradske četvrti. VGČ je dalo jasno negativno mišljenje, ali je neovisno o njima gradonačelnik nastavio radove. Zbog toga je sazvan i Odbor za kulturu kojeg većinu drži skupštinska većina, ali je neovisno o tome također donio zaključak zahvaljujući glasu HDZ-a gdje se traži hitna obustava. Nažalost, vidimo da je i u ovom slučaju HDZ promijenio mišljenje čime jasno dokazuju da se radi o trgovinskoj koaliciji.

Na dnevnom redu su i dva prijedloga kojima se Skupština protivi preoblikovanju građanskog nogometnog kluba Dinamo. Prijedlog Neovisnih, u kojoj traže transparentne izbore u Dinamu, za SDP je nekonkretan zbog čega će ostati suzdržani. Nekonkretan i bez dodataka i amandmana kojeg su podnijeli oporbeni klubovi zastupnika. To je zapravo jedan alibi zaključak kojim se ne žele zamjeriti niti gradonačelniku, a niti još uvijek neovisno u sudskoj presudi čovjeku koji upravlja Dinamom – znamo da se radi o Zdravku Mamiću.

Zato su oporbeni klubovi podnijeli drugi Zaključak: da Gradska skupština ne da suglasnost o korištenju stadiona sve dok se ne procjeni vrijednost kluba i ne provedu transparentni izbori, što će SDP podržati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.