Hrvatski radio

Radio Sljeme

GLAS: "Zaustavimo devastaciju jezera Čiče!"

08.05.2018.

13:57

Autor: Krešimir Vešnik

GLAS: "Zaustavimo devastaciju jezera Čiče!"

GLAS: "Zaustavimo devastaciju jezera Čiče!"

Foto: - / -

"Zaustavimo devastaciju jezera Čiče!", peticija je velikogoričkog GLASA-a kojom žele zabraniti komercijalnu eksploataciju na tamošnjem jezeru. Traže da se tamo napravi sportsko-rekreacijski centar koji je, kažu, Grad Velika Gorica prije 6 godina predvidio urbanistačkim planom.

Jezero Čiče najveće je kontinentalno jezero u Hrvatskoj, ističu iz GLAS-a, čija je budućnost ugrožena nekontroliranim šljunčarenjem posljednjih desetljeća. Navode da je zbog devastacije jezera ugrožen i gradski pročistač otpadnih voda te da su radi toga podnesene kaznene prijave, ali nitko još nije odgovarao.

Predsjednica stranke, Anka Mrak Taritaš, upozorila je da je zakonom određeno da svi koji iskapaju šljunak imaju u svojim rješenjima i obvezu saniranja terena, Mi samo tražimo da se zakon primjenjuje; da zakon primjenjuje i država, ali i grad Velika Gorica; da u sklopu eksploatacije sanacija koja nije napravljena mora napraviti, a to se mora obvezati i investitor i mora se obvezati i Grad i nema daljnje eksploatacije na jezeru Čiče dok se onaj dio koji je eksploatiran ne privede namjeni, a to je zona sporta i rekreacije.

Urbanističkim planom predviđeno je mnogo toga. Od vodenog parka s bazenima i wellness centrom, karting staze, jedriličarskog, streličarskog i veslačkog centra pa do različitih ugostiteljskih sadržaja.

Kada vidimo koji su sve resurski planirani urbanističkim planom uređenja onda možemo vidjeti da se radi o iznimno važnom razvojnom pitanju za čitav ovaj kraj jer je moguće na njemu uspostaviti najveću kontinentalnu rivijeru. Mi ne sumnjamo da će se naći investitori, ali mora postojati zaokružena cjelina, volja lokalne samouprave i ideja kako bi to trebalo izgledati, rekao je potpredsjednik GLAS-a Goran Beus Richenbergh koji nastavlja, Mi mislimo da bi na jezeru uz ozbiljan pristup i razvoj sadržaja godišnje mogli imati i više od milijun dolazaka. To je resurs koji ne postoji nigdje drugdje u Hrvatskoj, ali pod uvjetom da se konačno počne raditi i to da se počne raditi sada.  

Peticija pod motom "Zaustavimo devastaciju jezera Čiče!" potpisivat će se od petka u Velikoj Gorici, a već sada je dostupna i online.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.