Hrvatski radio

Radio Sljeme

Glasan pozdrav 'Za dom spremni' u centru grada

26.02.2017.

13:59

Autor: HINA/HRT/A.K.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz pratnju policije A-HSP je održao marš u znak podrške novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i postrojavanje na glavnom zagrebačkom trgu. Kolona je bila pod vodstvom Dražena Keleminca, predsjednika Autohtone hrvatske stranke prava.

Sudionici marša bili su odjeveni u crno i istakli više zastava - američka, hrvatska te zastava Nacionalne partije Njemačke (NPD), koja otvoreno zagovara nacističku ideologiju i protivi se imigrantima. Trgom se prolomilo i pozdrav 'Za dom spremni', a neslužbeno doznajemo da je jedna osoba privedena.

Kao nedavno Šešelj i njegovi radikali, i ova povorka je došla izraziti svoju podršku američkom predsjedniku.

Kolona pod vodstvom Dražena Keleminca, predsjednika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP-a), uz pratnju glazbe je marširala centrom glavnog grada

Policija ga je privela zbog povrede odredbi Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira, no ne otkriva više pojedinosti dok traje kriminalističko istraživanje.

A zbog naljepnica na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, Vlada je u priopćenju najoštrije osudila svaki ekstremizam i provokacijski čin protiv srpske manjine koji ne pridonosi zajedništvu i stabilnosti te zaštiti ljudskih prava svih građana Hrvatske. U Vladi su oštro osudili i postrojavanje pripadnika stranke A-HSP-a u Zagrebu, kojim se promovira ustaštvo i nacizam te napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka.

Cilj organizatora i sudionika tih akcija proračunat je i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu i suprotan je ciljevima Vlade u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i gospodarskog rasta te napretka hrvatskih ljudi. Vlada se odlučno protivi svakom govoru mržnje, netoleranciji i diskriminaciji, što dolaze od pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, stoji u vladinu priopćenju.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.