Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Glazba glasnija od potresa" - uživo na Radio Sljemenu

21.03.2023.

12:16

Autor: AKK, Radio Sljeme

Dvije godine do završetka obnove

Dvije godine do završetka obnove

Foto: Zvonimir Ferina / HGZ

Nakon Hrvatskog glazbenog zavoda i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, predvorje Hrvatskog narodnog kazališta bit će domaćin trećeg koncerta "Glazba glasnija od potresa" kojim se obilježava treća obljetnica zagrebačkog potresa. 

Ranojutarnji koncert u srijedu od 6:24 u cijelosti će prenositi i Radio Sljeme te "Dobro jutro, Hrvatska" te fejsbuk stranica HRT Vijesti, a snimku možete pogledati na HTV3 od 19 sati.

Galerija
Obnova HGZ-a, Foto: Zvonimir Ferina/HGZ
Obnova HGZ-a, Foto: Zvonimir Ferina/HGZObnova HGZ-a, Foto: Zvonimir Ferina/HGZObnova HGZ-a, Foto: Zvonimir Ferina/HGZ

Treće izdanje koncerta organiziraju Hrvatski glazbeni zavod i Hrvatska radiotelevizija sa željom da se glazbom pošalje poruka nade i optimizma. Jedinstven glazbeni događaj okuplja vrsne umjetnike koji svojim nastupom daju podršku HGZ-u, najstarijoj hrvatskoj „živućoj“ udruzi građana, a svojim muziciranjem žele nadglasati zvuk potresa koji još uvijek odzvanja u mislima onih koju su ga doživjeli.


S bogatim programom klasike, jazza i popularne glazbe na koncertu će nastupiti pijanist i skladatelj Matej Meštrović, sopranistice Renata Sabljak i Josipa Bilić, tenor Roko Radovan, pijanistica Lana Bradić, potom Kvartet Sebastian, Zagreb Klezmer Trio , Simply Brass, i Vokalni ansambl Angeluš.


Ove godine koncert ima i jednu posebnu misiju - pozivati na solidarnost sa stradalnicima u Turskoj i Siriji, o čemu će govoriti specijalni gost, veleposlanik Republike Turske u RH, njegova ekscelencija Yavuz Selim Kiran.


Inače, zgrada HGZ-a, prekrasno zdanje u Gundulićevoj ulici, preživjela je dva potresa - prvi davne 1880., a drugi 2020. godine u kojem je pretrpjela velika oštećenja. Konstruktivna obnova zgrade uspješno se odvija uz pomoć sredstava iz Fonda solidarnosti EU i radovi se privode kraju, nakon čega slijedi cjelovita obnova te povijesne krasotice. Radovi bi trebali završiti za dvije godine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici