Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Go Gold" danas kod fontana ispred NSK-a

23.09.2016.

13:55

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rujan - je mjesec podizanja svijesti o malignim bolestima u djece. Povodom toga danas će u zlatnoj boji zasvijetliti fontane ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Zlatnom, zato što je ta boja međunarodni simbol malignih bolesti dječije dobi.

"Go gold"  ili "Budi u zlatnom" globalna je kampanja podizanje svijesti o malignim bolestima kod djece. Prema riječima Ivane Lacko, direktorice udruge Krijesnice, u našoj zemlji svaki drugi dan od maligne bolesti oboli jedno dijete.

Od početka mjeseca krenuli smo s FB kampanjom u kojoj gotovo svaki dan objavljujemo priče roditelja djece koja su trenutno na liječenju ali isto tako i mladih koji su završili sa terapijama.

Ivana Lacko je naglasila da postotak izlječenja djece od malignih bolesti danas iznosi od 70 do 90 posto, ovisno o vrsti tumora, te da se nakon izlječenja mladi mogu vratiti svom normalnom životu i aktivnostima.

Usto, ova druga, jedina u Hrvatskoj, okuplja mlade koji su prošli svoju "borbu života" i pobjedili te sada pomažu obiteljima čija su djeca oboljela kako što lakše "pregrmiti" terapije te vratiti se u školu i ponovno početi normalno živjeti. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.