Hrvatski radio

Radio Sljeme

Godina dana od dolaska cjepiva; u Zagrebu najviše cijepljenih

27.12.2021.

13:40

Autor: Krešimir Vešnik

Cijepljenje na Velesajmu

Cijepljenje na Velesajmu

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Točno je godina dana otkako je u našu je zemlju stiglo cjepivo protiv koronavirusa. Prema posljednjim podacima, i dalje smo pri začelju ljestvice cijepljenosti u Europskoj uniji. Ipak, u našem je gradu najviše cijepljenih pa je tako na Velesajam po svoju dozu danas do 11 sati došlo oko tisuću građana. 

Više od 15 tisuća ljudi cijepljeno je u našem gradu u zadnjih tjedan dana - 70 posto svih tih osoba su već prije cijepljene osobe, to su dodatne booster doze. Primjećujemo i dolaske osoba po prvu dozu, one su sada su daleko manjem broju - otkrila je Voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, Mirjana Lana Kosanović Ličina.


Većinom se osobe cijepe Pfizerom ili Modernom, kaže Kosanović Ličina, a građani će uskoro moći izabrati i nedavno odobreno cjepivo - Informacije su takve da ga očekujemo tek u veljači. Kada dođe u Hrvatsku bit će dostupno i na cijepnom punktu.


A Zagreb je predvodnik po broju cijepljenih - S obje doze cijepljeno je 60 posto naših građana. Međutim, generalno gledajući Hrvatska se nije proslavila do sada sa procijepljenošću; doista jesmo 4. odozada po procijepljenosti unutar EU - zaključila je Kosanović Ličina.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.