Hrvatski radio

Radio Sljeme

Godina pod povećalom - osvrt na Zagreb u 2017.

31.12.2017.

17:10

Autor: Miroslav Šašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadnjem dijelu osvrta na 2017. iz pera našeg suradnika i autora tekstova za emisiju "Zagreb je najljepši" Miroslava Šašića prisjećamo se događaja koji su obilježili zagrebačku jesen i početak zime te priveli godinu njezinu kraju.

Listopad

Nastojanje za čišćim Zagrebom se nastavlja. Raspisan je natječaj kojim se tražilo tvrtku koja će sljedeće četiri godine brisati grafite s gradskih pročelja. Odlukom o komunalnom redu određeno je i što će se točno brisati. Postavljena je bista Ive Ribara s njegovim prvotnim nadimkom Lolo. Nakon podataka o poslovanju ZET-a u prvih šest mjeseci, koji su manji za 19,6 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, najavljena je mogućnost naplate parkirališta u cijelom gradu. Afera Agrokor zapljusnula je i grad. Gradonačelnik je objavio da je Agrokor dužan gradu 17 i pol, a Holdingu 70 milijuna kuna. Odlučeno je da će se otpad s područja grada, ali i Zagrebačke županije skupljati u Resniku gdje bi trebao niknuti centar za gospodarenje otpadom. Zna se tek da na istoku grada neće biti spalionice.

Studeni

Od prijavljenih 3713 zgrada za obnovu pročelja radovi mogu početi na njih pet. Potpuna dokumentacija stigla je tek za dvije zgrade u Nazorovoj ulici, jednu na Britanskom trgu, jednu u Ulici Ivana Kukuljevića i jednu u Palmotićevoj ulici. Za nekoliko mjeseci bi se trebalo znati kako će izgledati bazeni u Španskom. Sredinom mjeseca pao je prvi snijeg na Sljemenu. Iz Zagrebačkih cesta su najavili da su spremni za snijeg i poledicu. Sve do sredine travnja na održavanju prohodnosti cesta radit će ukupno 264 ekipe, pet više nego prošle sezone. Pokrenuta je akcija „Da život imaju”, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kojom se prikupljao novac za gradnju kuće za mlade bez roditeljske skrbi i siromašne studente iz cijele Hrvatske. Najavljen je plan podjele Zagrebačkog holdinga iz kojeg se izdvajaju Zagrebački velesajam i Zagrebački električni tramvaj koji prelaze direktno u vlasništvo Grada Zagreba.

Prosinac

Započeo je Advent. U iščekivanju treće titule najboljeg u Europi, na Manduševcu je upaljena prva adventska svijeća. Bljesnula je prigodna rasvjeta, zamirisali klinčići, kobasice i kuhano vino. Dok su građani i brojni gosti grada obilazili adventske atrakcije u gradu, gradska se uprava bavila proračunom i drugim različitim pitanjima. Od uklanjanja tek postavljene biste Ive Lole Ribara, do minute šutnje za generala Praljka. Vrijeme nas je poslužilo pa su građani uživali na 35 cm snijega na Sljemenu. Sredinom prosinca prestala je prodaja karata ZET-a na kioscima Tiska. Besplatnim noćnim skijanjem na crvenom spustu otvorena je sezona skijanja na Sljemenu. Oko Božića zavladala je južina. Srećom, ove godine nisu planirali skijanje u gradskom središtu jer za to bi bilo pretoplo. Novi kamioni stigli su u Čistoću, a u Gradskoj skupštini raspredalo se o tome zašto gradski Vodovod nije u stanju godinama zaključiti natječaj kupnju specijalnih vozila za čišćenje slivnika. Na koncu su posao htjeli dati privatniku, no gradski zastupnici to su odbili i uštedjeli nam tridesetak milijuna kuna. Gradonačelnik je primjereno pozvao građane na doček Nove na Trgu bana Jelačića i to uz poruku - pjevat će vam Doris Dragović, kraljica Torcide.

 

Sretna vam nova 2018.!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.