Hrvatski radio

Radio Sljeme

Godina pod povećalom - osvrt na Zagreb u 2017.

30.12.2017.

17:54

Autor: Miroslav Šašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predzadnjeg dana ove godine nastavljamo pregled događaja u našem gradu tijekom 2017. iz pera našeg suradnika i autora tekstova za emisiju "Zagreb je najljepši", gradskog kroničara Miroslava Šašića. Prisjetimo se zajedno zanimljivosti u godini na izmaku.

Srpanj

Oni koji nisu kopali, a ni otišli na more, osvježenje su mogli pronaći na Zrinjevcu. Na „plaži“ u sklopu manifestacije „More knjiga“ ili u sadržajima „Ljeta na Zrinjevcu“ koje je potrajalo gotovo čitav srpanj. Političari su radili. Konstituirana je Gradska skupština na kojoj je za predsjednika s 26 glasova izabran Andrija Mikulić. Veliki je požar buknuo na Jelenovcu gdje je izgorio Sportski centar, a okolni su stanari zbog velikih vrućina tih dana sa strahom pratili razvoj situacije. Mjesec su ipak obilježili veliki požari u Dalmaciji. Najgore je bilo u predgrađu Splita i u Dugobabama gdje su u gašenju sudjelovali i zagrebački vatrogasci.

Kolovoz

Kolovoz je za tridesetak tisuća stanovnika Novog Zagreba započeo doslovno hladnim tušem. U kvartovima Središće, Zapruđe, Sopot, Utrina, Sloboština, Travno, Dugave, Jakuševec, Siget i Trnsko tijekom cijelog razdoblja od 1. do 15. kolovoza svi stambeni i poslovni prostori nisu imali tople vode. Kako bi se omogućila pouzdana i kontinuirana opskrba toplinskom energijom za vrijeme ogrjevne sezone, "HEP-Toplinarstvo" je obnavljalo magistralni vrelovod u Zapruđu. Građani se nisu mogli okupati ni u nekom od gradskih bazena jer su i oni bili manje-više zatvoreni zbog redovitog održavanja. Potkraj mjeseca posla su ponovno imali vatrogasci, ali sada na ispumpavanju vode nakon grmljavinskog nevremena praćenog tučom koje je najviše pogodilo zapadni dio grada.

Rujan

S početkom rujna u povijest je otišao Trg maršala Tita. Za odluku o preimenovanju glasalo je 29 gradskih zastupnika, 20 ih je bilo protiv dok je jedan bio suzdržan. Ubrzo nakon toga gradonačelnik je najavio obnovu brončane biste Ive Lole Ribara. Otvoren je novi mega-rotor na Bukovačkoj. Onaj tko je ovo smislio, imao je dobru ideju, ali je previše računao na korektnost vozača, sumnjičavo su komentirali Zagrepčani. Na osamnaestoj utrci Terry Fox Run trčalo je šest tisuća Zagrepčana. U tematskom parku rock'n' rolla u Hatzovoj ulici spomenik je dobio Dino Dvornik. Iako su stanovnici Novog Zagreba dva tjedna bili bez tople vode računi im zbog toga nisu bili manji, već za kunu veći.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.