Hrvatski radio

Radio Sljeme

Godina pod povećalom - osvrt na Zagreb u 2017.

29.12.2017.

19:33

Autor: Miroslav Šašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do nedjelje navečer objavljujemo dijelove osvrta na 2017. godinu iz pera našeg suradnika i autora tekstova za emisiju "Zagreb je najljepši", gradskog kroničara Miroslava Šašića. Prisjetimo se zajedno što se u našem gradu događalo u godini na izmaku.

Travanj

Kako su izbori bili sve bliže, obećanja su bila sve dalja od stvarnosti. Tako je najavljeno da će već na jesen početi velika obnova područja oko pješačkog mosta na kraju Savske ceste u sklopu kojeg će Zagreb dobiti električni stakleni brod. Plovilo će moći prevesti 150 putnika, a vozit će po plovnom dijelu Save. Slastičarnica Vincek je obilježila četrdesetu obljetnicu rada, a za četrdeset godina možda će je obilježiti i novootvorena terasa kavane HNK na istočnoj strani kazališne palače gdje se može, uz kavu, popiti vino, pivo, pojesti sendvič ili torta Ruža Pospiš-Baldani. Veselo je bilo i na Trnjanskoj Savici gdje je gotovo započelo uređenje parka. Možda bi i započelo da građani nisu zaustavili postavljanje građevinske ograde. „Dežurat ćemo cijele noći, ne znamo kada će kamioni s ogradama ponovno doći i hoće li doći, pa želimo biti spremni". Nakon proljetnih praznika učenike u nekim osnovnim školama dočekale su školske odore s njihovim imenom. Plaća ih Grad.

Svibanj

Međunarodni praznik rada je tradicionalno bio obilježen grahom u Maksimiru. Karanfile su dijelili predstavnici stranaka i kandidati za gradonačelnike. Gradonačelnik je dizao 80 kilograma težak lonac graha i završio na operaciji bruha. Maturante je razveselila vijest da će im grad platiti majice za norijadu. Nekoliko dana prije izbora prognoze su govorile da će u drugi krug ići aktualni gradonačelnik Milan Bandić i HNS-ova kandidatkinja Anka Mrak-Taritaš. Nisu puno pogriješili. Bandić je s partnerima pobijedio u Peščenici, Novom Zagrebu - Zapad, Gornjoj i Donjoj Dubravi, Stenjevcu, Podsusedu, Podsljemenu, Sesvetama i Brezovici. SDP je s HNS-om i drugim partnerima pobijedio u Donjem Gradu, Trnju, Novom Zagrebu - Istok, Trešnjevki - Sjever i Jug te Črnomercu. HDZ je s 23 posto glasova pobijedio u Maksimiru, a s 18,96 posto na Gornjem Gradu – Medveščaku. U spomen na žrtve terorističkog napada u Manchesteru zagrebačke fontane osvijetljene su bojama zastave Velike Britanije. Kraj mjeseca donio je još jedno veliko turističko priznanje. Poznati svjetski vodič Lonely Planet proglasio je Zagreb odredištem broj jedan za posjet u 2017. godini. Visoke temperature na kraju mjeseca. Obilježavanje Dana grada nakratko je prekinulo jako grmljavinsko nevrijeme.

Lipanj

Gradonačelnik Milan Bandić je po šesti put dobio mandat za upravljanje gradom. U drugom krugu izbora dobio je 51,79 posto glasova, dok je njegova suparnica Anka Mrak Taritaš dobila 46,07 posto. Pojeftinile su ulaznice za gradske bazene, a dala se naslutiti i promjena imena Trga maršala Tita. Za pet milijuna kuna zasvijetlio je željeznički most preko Save. Prema recenzijama korisnika Trip Advisora hotel Esplanade se i ove godine našao među 1% najboljih hotela u svijetu. Otvorene su plaže na Jarunu i Bundeku. Prema izračunima statističara prosječna zagrebačka netto plaća za ožujak bila je 1.006 kuna ili 16,7 posto viša od prosječne mjesečne plaće u ostatku zemlje. Usporedba cijena potrošačkih dobara i usluga u 37 europskih država na više od 2400 proizvoda i usluga pokazala je da bi Hrvatska za stanovništvo polovice analiziranih zemalja bila sjajno mjesto za život uz uvjet da žive kod nas s njihovim plaćama. Nastavljena je lijepa tradicija koncerata na Trgu kralja Tomislava. Iako je kiša nekoliko puta pokvarila užitak, posebno je dobro bio posjećen koncert Gorana Bregovića. Lipanj je tradicionalno bio i mjesec početka velikih radova na rekonstrukciji gradskih ulica i trgova. Kopalo se na 22 lokacije u gradu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.