Hrvatski radio

Radio Sljeme

Godina pod povećalom - osvrt na Zagreb u 2017.

28.12.2017.

19:23

Autor: Miroslav Šašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do nedjelje navečer, svakodnevno ćemo objavljivati dijelove osvrta na 2017. godinu iz pera našeg suradnika i autora tekstova za emisiju "Zagreb je najljepši", gradskog kroničara Miroslava Šašića. Prisjetimo se zajedno što se u našem gradu događalo u godini na izmaku.

Siječanj

Godina je počela veselo. Cijeli je Zagreb na Silvestrovo bio jedan veliki tulum, a prvi su radni dani donijeli neobičnu sliku. Kamioni su, vjerojatno po prvi put u gradskoj povijesti, dovozili u grad snijeg, a ne ga iz grada odvozili. Povod je bio pedeset godina Svjetskog kupa i početak ovogodišnje Snježne kraljice. Pedeset kamiona je u Bakačevu ulicu dovezlo 700 kubika snijega od kojeg je pod nadzorom Igora Žiljka napravljena 150 metara duga skijaška staza. Ubrzo je i pravi snijeg prekrio grad i upotpunio ovaj ugođaj. Sredinom siječnja, koncertom „Moja domovina“, svečano je bila obilježena 25. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Zbrajali su se rezultati Adventa. Turistička zajednica je u prosincu zabilježila 33 posto više noćenja – točnije 145.298 turista je prespavalo u Zagrebu od 1. do 29. prosinca. Zbrajalo se i u Holdingu. Računalo se s pet, a ispalo je više od deset tisuća, točnije 10.307 ilegalno priključenih građana na gradsku vodovodnu mrežu. Svi će oni, najavili su u Holdingu, od ove godine redovito plaćati vodu. Zbrajalo se i u Gradskim grobljima i zaključilo da je u prvom mjesecu 2017. pokopano 1570 ljudi, dok se proteklih mjeseci ta brojka kretala oko tisuću. Morali su se ugovarati dodatni termini ukopa, a neki su na njega čekali i po tjedan dana. Noć muzeja potkraj siječnja iz domova je izvukla više od osamdeset tisuća Zagrepčana.

Veljača

Veljača je najavila lokalne izbore. Polusatna vožnja autobusom ili tramvajem košta 4 kune umjesto 10. Gradonačelnik je tvrdio da ideja nije predizborni trik već želja za uvođenjem pravednijeg naplaćivanja javnog prijevoza. Dok su najveće stranke, tri mjeseca prije izbora, još uvijek tražile u svojim redovima najprikladnije pojedince, Anka Mrak-Taritaš, Sandra Švaljek i Ivan Pernar su se aktivno uključili u predizborne aktivnosti. S raznih strana stizale su dobre vijesti. Objavljeno je da će Zagreb dobiti svoj trg u Moskvi i spomenik Jurju Križaniću, hrvatskom svećeniku, piscu i političaru koji povezuje dvije države. Iz Turističke zajednice su objavili da je u siječnju u Zagrebu bilo 10 posto više turista nego u istom mjesecu lani. Od manje dobrih vijesti bila je najava prosvjeda taksista ako se ne zabrani rad Ubera, puknuće magistralnog vodovoda i poplava prostorija Toplane zapad u Zagorskoj ulici, te požaru u kojem je gorio paviljon u tek uređenom Studentskom domu Cvjetno naselje. Zakuhavalo se na Savici. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poništilo je lokacijsku dozvolu za gradnju Župnog centra čime je bila poništena dozvola koju je Grad Zagreb izdao početkom kolovoza 2016. godine. Gradonačelnik je najavio da se neće graditi u parku, zbog čega su građani prosvjedovali, već 150 metara dalje od parka.

Ožujak

Da su barem izbori svake godine! Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da se neće kažnjavati prve kazne za parkiranje ili za vožnju bez karte u ZET-u. „Svaki naš sugrađanin kojega komunalni redar ili kontrolor ZET-a uhvati u prijestupu i želi mu naplatiti kaznu, a prvi put je u prijestupu, neka ne plati kaznu“, rekao je u emisiji Radio Sljemena „Zagrebi po Zagrebu“. Sukob između zagrebačkih taksista i Ubera se nastavio na neobičan način. Taksisti iz Udruge nezavisnih taksija Grada Zagreba sa stajališta u Masarykovoj ulici besplatno su vozili građane u znak prosvjeda protiv poslovanja Ubera. Građani su to dobro prihvatili pa su taksisti imali pune ruke posla. Neobična se situacija dogodila i na Britancu. Pokazalo se da je zelena površina oko nove fontane u rotoru prevelika, a cesta preuska za normalan promet autobusa. Kad je nakon nekoliko dana zelena površina smanjena a cesta proširena nastao je problem s vodom koja je špricala previsoko, odnosno preširoko po prolaznicima. Najvažniji događaj ožujka, a ujedno i jedan od najvažnijih u čitavoj zagrebačkoj 2017. godini, bilo je otvaranje novog putničkog terminala zagrebačke Zračne luke „Franjo Tuđman“. Prostor ispred Kuće Europe i službeno je dobio naziv Europski trg. Mnogobrojne hrvatske zastave i zastave grada postavljene su na stupovima javne rasvjete na prilazim gradu. To je njegov doprinos jačanju domoljublja Zagrepčana, rekao je gradonačelnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.