Hrvatski radio

Radio Sljeme

Godinu poslije potresa Miroslav Škoro oštro o zakonima i nužnim promjenama

22.03.2021.

13:23

Autor: Davor Šalat i Nikolina Marović

Godinu poslije potresa Miroslav Škoro oštro o zakonima i nužnim promjenama

Godinu poslije potresa Miroslav Škoro oštro o zakonima i nužnim promjenama

Foto: - / -

Kandidat za gradonačelnika Domovinskog pokreta Miroslav Škoro ispred, u potresu teško oštećene crkve Pohoda Blažene Djevice u Čučerju, održao je konferenciju za novinare. Osvrnuvši se na sva događanja oko potresa u posljednjih godinu dana Škoro je iznio brojne kritike ali predložio i neka rješenja.

Gradonačelnički kandidat Miroslav Škoro novinarima se obratio rekavši da je potres u Zagrebu pokazao i prokazao svu neučinkovitost i nefunkcionalnost institucija u našoj zemlji. Naime, od potresa do danas od strane nadležnog Ministarstva izdano je 130 rješenja o obnovi i navodno osigurano od 22 do 26 milijardi Eura za obnovu. Škoro tvrdi da je to potpuno krivo i da ćemo, ako se ovakva dinamika rješavanja zahtjeva nastavi obnovu zavšiti za oko 300 godina.

-Zec čuči u nekoliko zakona- rekao je Škoro misleći pritom na Zakon o obnovi, Zakon o statusu zaštićenih najmoprimaca i Zakon o obveznoj pričuvi. Tvrdi da su ti zakoni napravljeni nespretno, nesretno i ne primjenjuju se. Komentirao je i Zakon o obnovi za koji je njegova stranka glasala ali, kako je rekao, taj je zakon nedonošče i gotovo je neprovediv jer osigurava novac a ne osigurava dokumentaciju.

Sljedeći problem je i činjenica da kada se dogodi situacija da nešto obnavljamo konzervatori tj. Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode inzistiraju da pojedine građevine budu obnovljene materijalima koji su se korisili prije 150 godina. Škoro je mišljenja da obnova treba ići u smjeru očuvanja baštine, ali jednako tako treba imati na umu da je u posljednjih 150 godina svijet napredovao, tehnologije su napredovale i s time treba ići ukorak.

Ključno je odrediti prioritete jer problem je moguće riješiti ne za 300 godina nego u razumnom vremenu, koje isto tako neće biti kratko ali će biti konstruktivno i trajno, rekao je Škoro.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.