Hrvatski radio

Radio Sljeme

Godišnje naknade Grad daje stanovnicima uz gradsko odlagalište otpada

05.12.2017.

14:23

Autor: Mia Majić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici mjesnih odbora u Mičevcu, Jakuševcu i Hreliću jutros su s Gradom potpisali ugovore kojima su stekli pravo na novčane naknade zbog umanjene kakvoće življenja. Time će stanovnicima naselja uz gradsko odlagalište otpada Grad isplaćivati novčani iznos od pet tisuća ipol tisuća kuna.

Naknada za umanjenu kakvoću življenja isplaćuje se od 2014-te kada je Gradska skupština usvojila taj gradonačelnikov prijedlog. U travnju ove godine odluka je izmijenjena u korist novih petstotinjak stanovnika tih triju gradskih naselja, pa su se i naknade smanjile budući da je predviđeni iznos za tu namjenu u gradskom proračunu ostao 10 milijuna kuna.

Gradonačelnik Milan Bandić ne misli da su naknade previsoke. Netko će reći da su to veliki novci, ne to su novci za ono što ljudi trpe budući da ih nitko nije pitao prije pedeset godina kad su se prve tačke vozile na Jakuševac, dodao je gradonačelnik.

Zanimljivo, naknade su jednake za sve - neovisno o tome žive li uz rub odlagališta ili su udaljeni stotinama metara. A koliko naknade znače stanovnicima, objasnili su predsjednici mjesnih odbora u Mičevcu i Hreliću, Ivica Barukčić i  Marina Havidić. Mi smo se potrudili da svi koji su se rodili tu dobiju barem tu naknadu, najradije bismo da tog smeća nema, no ako je ono već tu, onda da barem nešto damo tim ljudima što to trpe godinama, naglasio je Barukčić. To je sitnica nasparam onoga kako živimo, to je malena točkica, zaključila je Havidić.

Pitanje je mogu li naknade umanjiti bojazan stanovnika koji su se nedavno neugodno iznenadili micanjem datuma zatvaranja odlagališta Jakuševec iz Prostornog plana grada Zagreba,a upitno je i do kada će zapravo morati trpjeti smeće pred kućnim pragom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.