Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gomilaju se problemi stanovnika Podsljemena

20.01.2023.

13:32

Autor: Magdalena Pongrac

Radovi u tijeku

Radovi u tijeku

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Stanovnici Podsljemena muku muče s obnovom potresom oštećenih kuća, neuseljivim Domom za starije te visokim cijenama priključka za vodu. Uhvatili su se u koštac i s manjim komunalnim problemima, kako - doznali smo u emisiji Moj firtl.

Vrtić i školu su obnovili, u tijeku je obnova crkve, a kamen temeljac za Dom zdravlja u Gračanima trebao bi biti položen ove godine. Dobre su to vijesti koje, nažalost, ne vrijede i za kuće stradale u potresu. I u Podsljemenu se njihova obnova kreće tek puževim korakom. Predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsljeme, Krešimir Kompesak.

- Stojimo na mjestu, samo jedna kuća je srušena. Ja se toplom nadam da je točno ono što je rečeno u zadnjih nekoliko dana, da bi ova godina trebala biti presudna i da bi trebalo početi s rušenjem, ali i izgradnjom.


Kompesak za sve krivi birokraciju koja je spora, neprilagodljiva i neosjetljiva na građane koji još jednu zimu proživljavaju u zamjenskim objektima. Birokracija je, kaže Kompesak, neprijatelj i Doma za starije osobe u Markuševcu koji, otkako je izgrađen, već više od godinu dana, zjapi prazan. Da apsurd bude veći, Grad za čuvanje praznog doma na mjesec izdvaja oko 5 tisuća eura.

- Nabava je išla tri puta, pa nije bila dobra, pa se formirala posebna komisija za to. Vidjeli smo neki dan unošenje madraca, ali još nema nikakvih pomaka. Mislim da, po svim ovim segmentima, to nećemo uspjeti ni do proljeća.


Nedopustivo je, kaže Kompesak i što se za priključak za vodu traži mnogo više novca nego prije.

- Što je najveći apsurd? Sad imamo Šestinski put u kojemu se za priključak vode traži 16000 kuna plus priključak sata. Mi smo se prije nekoliko dana obratili predsjedniku Uprave Zagrebačkog Holdinga i direktoru Vodovoda i odvodnje. Priključci su prije stajali do 7000 kuna, a sada su 16000.


Imaju podsljemenaši i drugih problema pa su osnovali Vijeće za prevenciju koje će ih objediniti i uputiti na prave adrese. Među njima su, primjerice, potreba za pojačanom policijskom ophodnjom zbog neprilagođene brzine na rotoru, postavljanje funkcionalnih kamera na groblje, pregled hidranata i čišćenje odvoda. Sve kako bi kvaliteta života u Podsljemenu ostala dostojna čovjeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.