Hrvatski radio

Radio Sljeme

Je li Markov trg mjesto za okupljanje građana ili parking za luksuzna vozila?

28.03.2023.

10:39

Autor: Radio Sljeme

Ograda na Markovom trgu

Ograda na Markovom trgu

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Prije gotovo 3 godine dogodio se napad na zgradu Vlade. Nakon toga je na Markovom trgu postavljena policijska ograda, a trg je od tada postao parking za službena luksuzna vozila. Iako je ograda postavljena zbog straha od ponavljanja napada, Gong u tome vidi niz nepravilnosti i smatra da bi se ograda ipak trebala ukloniti. 

Gong je, u suradnji s 24 organizacije civilnog društva, uputio apel Vladi da se trg ponovno otvori za građane. Kampanja "Otvaraj" traje već godinu dana, a njome se želi ukinuti zabrana prilaska trgu za građane kojima je zabranom oduzeto i pravo za iznošenje svojih stavova pred institucijama, kaže Svjetlana Knežević iz Gong-a. 


- Gong smatra da vlasti trebaju osigurati sigurnost dužnosnika i građana, ali i istovremeno osigurati slobodu kretanja i okupljanja. Međutim, više od dvije i pol godine, trg je zatvoren, a građani ne znaju ni koja je razina ugroze, ni koja je sigurnosna procjena zbog čega je trg zatvoren. Dakle, na njemu se ne mogu okupljati građani te iznositi svoje političke stavove pred institucijama kojima bi se trebali moći obraćati - što se inače radi u zdravim demokracijama, naglašava Knežević. 


Građani također podržavaju inicijativu uklanjanja ograde, a stanovnici Gornjeg grada mole za pomoć. 


- Ljudi nam se svakodnevno javljaju i podržavaju ovu inicijativu. Lani smo razgovarali sa stanovnicima Gornjeg grada koji su nam se obratili i molili su nas za pomoć, navodeći da im metalna ograda na Markovom trgu otežava život, ističe Knežević. 


Iz Gong-a najavljuju da neće odustajati od svojih zahtjeva i da će kampanja trajati dok god se trg ne otvori uklanjanjem ograde.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici