Hrvatski radio

Radio Sljeme

Google prestigao Apple i postao navrijednija tvrtka na svijetu

02.02.2016.

10:01

Autor: Boris Bogić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cijena dionice Alphabeta skočila je u ponedjeljak više od 5 posto, pa je ta holding kompanija Googlea preskočila Apple na listi najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj vrijednosti. Čista dobit Alphabeta dosegnula je u četvrtom tromjesečju prošle godine 4,92 milijarde dolara.

Prihodi tvrtke porasli su istodobno za 17,8 posto na 21,33 milijarde dolara. Pritom su prihodi Googlea od oglašavanja porasli gotovo 17 posto na 19,08 milijardi dolara. Broj oglasa ili plaćenih 'klikova' porastao je u proteklom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 31 posto.

Alphabet je u jučer objavljenom izvješću prvi puta prikazao poslovne rezultate samog Googlea, koji obuhvaća internetsku tražilicu i YouTube, te ostalih poslovnih dijelova kompanije koji uključuju druge online servise i projekte u eksperimentalnoj fazi.

I dok je Google zabilježio snažan rast dobiti, gubitak ostalih poslovnih dijelova Alphabeta dosegnuo je lani 3,5 milijarde dolara, što je posljedica velikih ulaganja u nove projekte. No, to nije zabrinulo analitičare.

Sve dok temeljna djelatnost tvrtke snažno raste, investicije u nove poslovne projekte mogu se nastaviti, izjavio je Ronald Josey, analitičar u tvrtki JMP Securities.

Zahvaljujući znatno boljim rezultatima nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Alphabeta skočila je u ponedjeljak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od 5 posto. Time je tržišna vrijednost tvrtke dosegnula 549 milijardi dolara, pa je sada Alphabet najveća svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti, ispred Applea, koji na tržištu vrijedi 534 milijarde dolara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.