Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gornji grad hitno treba promjene koje bi mu udahnule novi život

21.03.2021.

14:12

Autor: Davor Šalat i Nikolina Marović

Zoe Šarlija/PIXSELL

Zoe Šarlija/PIXSELL

Foto: - / -

Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika platformi Možemo! i Zagreb je naš, konferenciju za novinare održao je na Ilirskom trgu komentirao stanje gradske četvrti Gornji grad-Medveščak. Poslije potresa, ova gradska četvrt vapi za brojnim promjenama koje bi povijesnoj jezgri udahnule novi život.

Iseljavanje stanovništva iz najuže gradske jezgre traje čitav niz godina. Novi val iseljavanja i negativne brojke ubrzao je potres ali i brojni drugi problemi koji muče stanare Gornjega grada. Naime, tamo se nalazi samo jedna trgovina, ne postoji liječnik opće prakse, a dijelom su i prometno izolirani jer je javni gradski prijevoz rijedak i nedostatan, rekao je Tomašević. Od 2001. do 2011. kada je bio posljednji popis stanovništva, ta je gradska četvrt sa 35 000 stanovnika pala na 30 000 stanovnika a novi popis, posebice poslije potresa, sigurno će pokazati još veću depopulaciju. 

Zaštita kulturnih dobara i zaštićenih spomenika kultura, prema riječima Tomaševića, nedovoljna je ili nikakva. Kao konkretne primjere naveo je ugostiteljske objekte kojima se dozvoljava postavljanje montažnih nadstrešnica iako su smješteni u zaštićenim spomenicima kulture. Spomenuo je i secesijsku vilu na Ribnjaku koju je vlasnik, inače pravna osoba, godinama namjerno zapuštao kako bi se u potresu potpuno urušila i na čijem će se mjestu sada graditi nova zgrada. Krucijalnim primjerom nemara i nebrige o zaštićenim spomenicima kulture naveo je zgradu na Markovom trgu 9. Ta zgrada, iako u vlasništvu Grada, godinama zjapi prazna i zapuštena na tako reprezentativnom trgu gdje su smještene sve važne gradske i državne institucije.

Naglasio je kako se zelene površine, kojima ova gradska četvrt obiluje, nedovoljno održavaju a dijelom su i zarasle. Problem za gradsku četvrt Gornji grad - Medveščak svakako su i klizišta nastala zbog loše izvedene komunalne infrastrukture ili nepromišnjene izgradnje.

Promet, prometne gužve i nedostatak parkirališnih mjesta boljka su ove kao i brojnih drugih gradski četvrti a rješenje Tomašević vidi u unaprijeđenju javnog gradskog prijevoza. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.