Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Gotovo je 50 posto mladih iskusilo pijanstvo u dobi od 16 godina"

04.12.2018.

18:47

Autor: Krešimir Vešnik

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

"U našem gradu je registrirano 2 tisuće i sto ovisnika, a Zagreb je četvrta županija po broju ovisnika na 100 tisuća stanovnika", rečeno je na tematskoj sjednici Odbora za sigurnost i prevenciju urbanih rizika Gradske skupštine. Fokus rasprave je pak bio na problemu konzumacije alkohola kod mladih.

Naš grad provodi dva akcijska plana za prevencije ovisnosti: Plan za prevenciju i suzbijanje zloporabe droga i drugih oblika ovisnosti te Plan za suzbijanje štetne uporabe alkohola

Na sjednici je u središtu rasprave bio onaj potonji.

Hrvatska se nalazi u samom vrhu europskih država po konzumaciji alkohola. Per capita je to 12,8 litara godišnje, istaknula je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, Ivana Portolan Pajić.

Prema podacima ESPADA-a, Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima, od 1995. do 2015. u Hrvatskoj je porast mladih koji su probali alkohol, upozorava Pajić, 92 posto mladih u dobi od 16 godina je barem jednom u životu pilo alkohol. Ali u posljednjih 30 dana od postavljanja tog pitanja njih 55 posto je pilo, a 16 posto je priznalo da je bilo pijano; 87 posto ih je izjavilo da im je alkohol ili lako ili vrlo lako dostupan. Deset i pol posto ih je učenika se opilo alkoholom u dobi prije 13. godine, a njih čak 46 posto je iskusilo pijanstvo u dobi od 16 godina.

Grad je prije nekoliko godina pokrenuo i ciklus debata za srednjoškolce "Usudi se oduprijeti - Ima li zabave bez alkohola?" kojima je bio cilj podizanje svijesti mladih o štetnosti konzumiranja alkohola. Nakon što su saslušani argumenti učenika, donijeti su i određeni zaključci, poput toga da bi se korištenjem mobilnih aplikacija ili društvenih mreža izvan škole moglo educirati mlade o štetnosti aklohola, I nešto što, zapravo, nije u nadležnosti lokalne samouprave nego u nadležnosti uprave: cjenovna politika. U Hrvatskoj je alkohol dostupan jer je jeftin. Cjenovna politika definitivno nije dobra i treba ju mijenjati; ona bi smanjila dostupnost. Reklamiranje je isto u nadležnosti države, ali na reklamiranje bi čak imala i utjecaja lokalna samouprava, rekla je Pajić.   

Svoj stav o ovoj tematici Odbor za sigurnost i prevenciju urbanih rizika dat će na sljedećoj sjednici.

 

  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.