Hrvatski radio

Radio Sljeme

Govor mržnje ili sloboda izražavanja?

10.03.2020.

15:43

Autor: Krešimir Vešnik

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

"Gotovo je svaka druga mlada osoba doživjela govor mržnje na internetu" podatak je s tematske sjednice Gradske koordinacije za ljudska prava. Na njoj se govorilo o govoru mržnje u medijima, koji, rečeno je, konstruiraju stvarnost. No, s govorom mržnje susreću se i novinari.

Govor mržnje ili sloboda izražavanja, bilo je središnje pitanje sjednice Gradske koordinacije za ljudska prava. I dok je potonje zakonski uokvireno, govor mržnje nije definiran - On nije samo verbalna komunikacija nego to mogu biti i geste, skraćenice, grafiti itd. Konačnu odluku o tome radi li se o slobodi izražavanja ili govoru mržnje i kojem pravu treba dati veću zaštitu, može utvrditi i odlučiti samo sud - rekla je savjetnica pučke pravobraniteljice Vedrana Perišin.

Osvrnula se na istraživanje koje, među ostalim, pokazuje da je 44 posto mladih doživjelo mrzilačke komentare na internetu - Mladi su se zbog toga osjećali, kako su izjavljivali, poniženo, posramljeno, ljuto, manje vrijedno... Na pitanje mogu li takvi mrzilački komentari naškoditi onome kome su upućeni, čak 92 posto je izjavilo da mogu - objasnila je Perišin. 

Svoju ulogu na internetu imaju i novinari, točnije mediji. Oni, kaže profesorica s Fakulteta političkih znanosti, Viktorija Car, konstruiraju stvarnost - Zato je važno da u toj konstrukciji, novinarke i novinari, urednice i urednici, ali i vlasnici, uvijek budu svjesni koju štetu može počiniti ta konstrukcija. Granice slobode izražavanja opisane su u novinarskoj etici.  

No, i novinari su žrtve govora mržnje. Vrijeđanje i prijetnje samo su neke stvari s kojima se susreću. "S time se treba boriti sustavno", poručuje predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, Maja Sever - Smatram da svi zajedno trebamo osvjestiti da je taj problem toliko velik, u medijskom prostoru ugrožava slobodu novinarstva jer nerijetko ljudi teško mogu izdržati taj pritisak, ta vrijeđanja, ponekad i strah, i to, zaista, dovodi do autocenzura. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.