Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad bi učiteljima povisio plaće, a nema za učeničku participaciju?

11.09.2019.

14:02

Autor: Magdalena Pongrac

Grad bi učiteljima povisio plaće, a nema za učeničku participaciju?

Grad bi učiteljima povisio plaće, a nema za učeničku participaciju?

Foto: - / -

Gradski HNS i SDP ujedinili su se u kritici gradske obrazovne politike. Svatko na svojoj konferenciji za novinare kritizirao je način na koji Grad raspolaže proračunskim sredstvima namijenjenim za obrazovanje.

Najavom da će, ne povisi li država plaće svim učiteljima za 17 posto, Grad Zagreb to učiniti za 700 učitelja produženog boravka i tjelesnog odgoja, gradonačelnik Milan Bandić pokazuje nerazumijevanje fukcioniranja školskog sustava, upozorila je predsjednica Odbora za odgoj i obrazovanje HNS-a Grada Zagreba, Sanja Horvatić - To izravno u neravnopravan položaj dovodi učitelje u zbornici, stvara raskol i nejedinstvo, narušava međusobne odnose, neki će se osjećati povrijeđeno, a neki povlašteno. Sve će se to prenositi u razrede i na djecu te u život i ozračje škole koja više neće biti škola u koju svi rado idu.

SDP, pak, gradonačelniku predbacuje da, s jedne strane, najavljuje povisivanje plaća, a od učenika traži da participaciju zbog povećanih troškova obrazovanja plaćaju sami. Rekao je to gradski zastupnik Matej Mišić koji zahtijeva objašnjenje zašto Grad ta sredstva nije osigurao sam - Jednostavna računica kaže da, kada bi svaki učenik morao platiti 100 kuna participacije, što sada doduše nije slučaj jer ona nije uvedena u sve škole, to bi bio iznos od 10 milijuna kuna. To je novac koji Grad sigurno može pronaći u svom proračunu pogotovo kada usporedno vidimo i najavu da će osvjetljenje Mosta slobode Grad platiti 22 milijuna kuna.

Zastupnik HNS-a Tomislav Stojak upozorio je i da Grad treba povećati kapacitete škola u zapadnom dijelu grada jer su one pretrpane, a Grad zadnjih godina u njih nije uložio gotovo ništa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.