Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad ima više od 137 000 jedinica imovine

27.02.2020.

15:30

Autor: Krešimir Vešnik

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Skupštinski Odbor za kontrolu pohvalio je Strategiju upravljanja gradskom imovinom za razdoblje 2020. - 2026. U njoj je razrađena metoda kontroliranja gradske imovine i predložene su mjere za njezino najefikasnije korištenje u idućih 7 godina.

Naš grad ima više od 137 300 jedinica imovine - Svega je tu: stupova javne rasvjete, groblja, poslovnih prostora, stanova, cesta, komunalne infrastrukture. Ovom Strategijom se pokušava odgovoriti na pitanje: Što sve Grad ima? - rekao je Rade Ignjatović iz tvrtke koja je napravila Strategiju.

Vrijednost imovine je oko 17,7 milijardi kuna, nastavlja, Ignjatović - Znamo da je vrijednost imovine koja se sada vodi u poslovnim knjigama znatno, znatno veća. Mi se usuđujemo reći da je to 5 do 10 puta veće. Kad će se to ona pokazati i dokazati? Kada se završe sve procjene. Naglasak je na internim procjenama. 

Da bi se imovina grada ekonomičnije i racionalnije koristila, predloženo je 329 mjera kroz 5 strateških ciljeva, poput unapređenja organizacije rada i nadležnosti gradskih tijela ili unapređenje sustava vođenja poslovnih knjiga o imovini.

Iako je Odbor za kontrolu pohvalio Strategiju, istaknuo je i nekoliko primjedbi. Tomislav Tomašević iz Lijevog bloka nazvao ju je "Nultom fazom" - Vi [izrađivači] ste većinu vremena proveli na analizi stanja i pokušavanju doći do osnovnog stanja. U tu svrhu većina strateških ciljeva nisu još u fazi da mi znamo s tom imovinom kako ćemo unaprijediti javne usluge nego je većina strateških ciljeva postavljena na način kako da doista dođemo do pune evidencije stanja.

Nestranački zastupnik, Vladimir Ferdelji nazvao je predloženi dokument "podstrategijom" jer Grad uopće nije definirao svoju Strategiju razvoja. Stoga se SDP-ovac Zvane Brumnić pita: Što je cilj Grada? - Ako se ne zna što Grad Zagreb želi na svom prostoru onda se nitko od poduzetnika ne može tome prilagođavati. Mislim da je i poduzetnicima i građanima najgora stihija s kojom Grad Zagreb funkcionira.

Nakon što prođe javnu raspravu Strategija će se naći na stolovima gradskih zastupnika, možda već na sljedećoj skupštinskoj sjednici.

Strategiju možete pročitati ovdje.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.