Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Grad je zadužen u visini jednog proračuna"

04.02.2020.

13:06

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Novi Klub nezavisnih zastupnika oformljen je u Gradskoj skupštini. Članovi su se udržili zbog, kažu, štetnog i neodgovornog vladanja gradonačelnika Milana Bandića. Protiv gradonačelnika su i zastupnici SDP-a. Protive se predloženim izmjenama GUP-a, a cijela opozicija traži referendum na tu temu.

"Zagreb više nema vremena za čekanje", rekao je predsjednik novog Kluba nezavisnih zastupnika, Renato Petek. Uz Tihomira Milovca, Marijanu Sumpor te Marka Torjanca, zalagat će se, među ostalim, za odgovorno i održivo upravljanje gradom te transparentnu i ekonomski opravdanu financijsku politiku. Osvrnuo se, stoga, na informaciju o gradskom proračunskom manjku. Petek ističe da je grad ukupno dužan u iznosu cijelog jednog proračuna, točnije oko 10 milijardi kuna - Tražili smo informaciju o dugovima, obveznicama, kreditima, svemu ono što nas očekuje , Grada i tvrtki u njegovom vlasništvu. Postoji i "skriveno" financiranje između Grada i Zagrebačkog holdinga. On je i osnovan zbog toga što se Grad više ne može zaduživati i onda se teret prebacuje na Holding.

O gradskim financijama govorili su i članovi bivšeg Petekovog skupštinskog kluba, SDP-a. "Pitanje gradskih financija je pitanje za ministra Zdravka Marića", napominje Zvane Brumnić - Kao ministar financija on stvarno potpisuje svako zaduženje Grada Zagreba tako da bi morao biti potpuno svjestan što se događa u Zagrebu te bi morao, u skladu s time, i postupati.

Iz SDP-a, zbog proračunskog manjka traže opoziv gradonačelnika Milana Bandića te s ostalim opozicijskim zastupnicima i referendum o izmjenama GUP-a. Zašto?, objašnjava njihov Matej Mišić - Više od 30 tisuća primjedaba podnijeli su građani na ovakvu verziju GUP-a i gotovo sve su odbijene. Većina Vijeća gradskih četvrti, njih 11, dalo je negativno mišljenje na ovaj prijedlog GUP-a. I ono najznačajnije je činjenica da kompletna stručna javnost, sve udruge arhitekata, urbanista, jednoglasni su protiv ovakvih izmjena GUP-a. 

Podsjetimo, o izmjenama GUP-a te referendumu o tome, gradski će zastupnici raspravljati na skupštinskoj sjednici za dva dana.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.