Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Grad mora osigurati sigurnost za učenike" upozorava Tomašević!

11.01.2021.

12:34

Autor: Boris Bogić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Čelnik platforme "Možemo" te saborski i gradski zastupnik Tomislav Tomašević izjavio je kako Gradska uprava treba posvetiti veću pozornost sigurnosti škola i vrtića s obzirom na to da nastava počinje za tjedan dana.

- U Zagrebu, od posljednjeg potresa koji je pogodio petrinjsko područje, imamo povećanje šteta u odnosu na ožujak, i to u centru grada, u podsljemenskim naseljima te na jugu u Brezovici kao i da se pod hitno mora osigurati sigurnost škola i vrtića kroz tri perspektive - tvrdi Tomašević.

- Da se na transparentan način utvrdi statička ispravnost zgrada i da se to na transparentan način prikaže svim roditeljima. Da se osigura siguran pristup za djecu i sve ostale tim zgradama škola i vrtića. Da se osigura veća sigurnost djece u školama i vrtićima za slučaj novih potresa, posebice iz perspektive revizije postojećih evakuacijskih planova i protokola -

A vijećnica gradske četvrti Trnje Iva Ivšić rekla je kako je ovih dana pokrenut niz inicijativa građana i roditelja koji traže sigurniji pristup do škola i vrtića.

- Našim su se vijećnicima javile inicijative roditelja. Svi oni traže hitno rješavanje problema vezanih uz nesigurnost vrtićkih i školskih objekata - 

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić pak tvrdi da su zagrebačke škole sigurne i kvalitetno obnovljene. Dodao je da je u potresu u prosincu jedino oštećena Osnovna škola u Donjem Dragonšcu pa će za njezinih 97 učenika drugo polugodište početi u prostorijama mjesne samouprave.

 Također, napomenuo je da je u potresu u Zagrebu stradalo 13 obrazovnih objekata kojima je nužna dugoročna obnova, te izvijestio da je u tijeku obnova 11 takvih objekata, a na 12. se provode zaštitni radovi.

Lovrić je najavio kako će se danas susresti s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom s kojim će razgovarati o modelu nastave za početak drugoga polugodišta, koji bi pak trebao biti poznat polovicom tjedna.

Gradonačelnik Milan Bandić tvrdi da će sve biti spremno za drugo polugdište te da neće biti potrebno osiguravati nikakve koridore kroz grad za djecu.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.