Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad nabavlja autobuse, proizvođači nezadovoljni

08.09.2016.

11:21

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad već četiri mjeseca ne uspijeva dovršiti javni natječaj za nabavu novih autobusa kojim bi u ZET trebalo stići pet prigradskih, te devetnaest gradskih niskopodnih autobusa - od čega deset zglobnih. Rok za dostavljanje ponuda pomican je već šest puta, a zadnji rok je 29. rujna.

Prijepore i nezadovoljstvo potencijalnih ponuditelja, navodi T-portal, izazivaju tražene karakteristike motora zglobnih autobusa, budući da uvjete koje Grad diktira mogu zadovoljiti svega dva proizvođača - a zainteresiranih je najmanje četvero. I sadašnje uvjete Grad je već mijenjao nakon prigovora. Prvotno ih je mogao ispuniti tek IVECO čije je autobuse Grad kupio u zadnjoj velikoj nabavci autobusa, a sada bi uz njih autobuse mogao ponuditi i MAN. U Gradu ne žele, na zahtjev proizvođača, još neznatno izmijeniti uvjete kako bi se omogućilo natjecanje za još nekoliko važnijih europskih proizvođača autobusa poput Mercedesa ili Solarisa.

Zanimljivo je da Zagrebački holding i gradska uprava ovih dana, prema pouzdanim izvorima, unajmljuju osobna i druga vozila mimo javnog natječaja od jedne velike Rent-a-car tvrtke. Na takav su se potez odlučili nakon što je propao natječaj kojim su gradska uprava i Holding trebali nabaviti nova vozila umjesto starih kojima je ovog ljeta istekao lizing.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.