Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad plaća školarinu za djecu koja se nisu upisala u srednju školu

02.11.2015.

14:51

Autor: Davor Šalat, Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treći pokušaj pronalaska rješenja za 56 djece koja se nisu upisala ni u jednu od zagrebačkih strukovnih srednjih škola, propao je. Zbog toga je Grad odlučio upisati ih u privatne srednje škole na trošak proračuna.

Iako najavljene na razgovor u kojem bi se pronašlo rješenje, predstavnike Grada u  Ministarstvu obrazovanja nitko nije primio. Stoga je odlučeno da će, od 9. studenoga, djeca krenuti u privatne škole, a predviđeni trošak njihove školarine gradski bi proračun stajao oko milijun kuna.

Roditelji i učenici su zahvalni Gradu na privremenom rješenju, budući da 56 djece već dva mjeseca ne ide u školu i očekuje ih teška prilagodba i nadoknada izgubljenih sati.

Grad ne može dopustiti da 56 naših sugrađana ne ostvari pravo na srednjoškolsko obrazovanje. Nije to nešto što smo planirali kad je pitanju ova školska godina, ali je jedna mjera koju moramo poduzeti jer smo suočeni s jednim neobičnim i bešćutnim ponašanjem Ministarstva, rekao je za Radio Sljeme gradski pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

Podsjetimo, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport priopćenjem je obavijestio javnost da je od veljače ove godine, u pripremi Odluke o upisu, s MZOS-om nastojao dogovoriti kvalitetan plan upisa učenika u srednje škole.

Nažalost, Ministarstvo nije uvažilo sugestije zagrebačkih srednjih škola i ovoga Ureda što je rezultiralo time da su nam se od početka ove školske godine obraćali brojni roditelji čija djeca nisu mogla upisati srednju školu u Zagrebu, već im je predlagano da ih upišu u srednje škole izvan Grada Zagreba (Sisak, Karlovac, Bedekovčina, Vrbovec, Dugo Selo, Makarska, itd.). Jedan dio roditelja je ovakav prijedlog prihvatio te svoju djecu (njih 23) upisao u srednje škole izvan Grada Zagreba, dok je veći dio roditelja (njih 56) odbio ovakvu mogućnost. 

Pokušali smo u brojnim telefonskim i usmenim kontaktima te pisanim putem zamoliti ministra da se riješi ovaj problem (dopis Ureda ministru 16.9.2015., odgovor ministra tek 22.10 2015.) ustrajući u zaštiti interesa djece. Nakon višemjesečnih brojnih usmenih i telefonskih kontakata ministar je na sastanak konačno 23.10.2015. primio pročelnika Ivicu Lovrića i njegovu suradnicu na kojem je dogovoreno da će MZOS  iznaći rješenje za ove učenike i obavijestiti nas o tome. Dva dana poslije primili smo obavijest MZOS-a iz koje je vidljivo da to neće učiniti. Izgovor MZOS-a  da bi se time kršili propisi ne stoji iz razloga što se sam ministar nije pridržavao zakonske procedure. Naime, odlukom je smanjio broj učenika s 28 na 26 po razrednom odjeljenju suprotno Državnom pedagoškom standardu te isto tako protuzakonito mijenjao Odluku o upisu tijekom ljeta ove godine ne objavivši ju u Narodnim novinama, a što je bio dužan učiniti.

Gradu Zagrebu je neprihvatljiva činjenica da sva djeca koja ovdje imaju prebivalište, tu žive i žele pohađati školu  nemaju mogućnost obrazovati se u školama kojih je Grad osnivač. Stoga  tražimo i želimo da ministar promijeni svoju Odluku o upisu te dopusti upis i ovoj djeci u srednju školu u Gradu Zagrebu - stoji između ostaloga u navedenom priopćenju.

Pokušali smo kontaktirati s Ministarstvom kako bismo dobili obje strane ove priče, međutim, povratne informacije nije bilo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.