Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad planira udvostručiti iznos za obnovu stambenih zgrada nakon potresa

23.11.2021.

17:30

Autor: Krešimir Vešnik/Ivan Hlupić

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Grad je u sljedećoj godini predvidio dvostruko više novca za obnovu stambenih zgrada nakon potresa. U njoj više neće morati financijski sudjelovati građani, odnosno suvlasnici zgrada, pa se očekuje konačni zamah obnove.

U Gradu očekuju da bi sljedeće godine konačno mogla krenuti obnova stambenih zgrada nakon potresa. Gradonačelnik Tomislav Tomašević zadovoljan je prihvaćenim izmjenama zakona o obnovi koje je incirala upravo zagrebačka vlast - Tražili smo da se prebaci taj novac oko sufinanciranja, koji je često bio kamen spoticanja u višestambenim zgradama, na državu. Da se u potpunosti iz javnih izvora financira obnova, a ne više onih 20 posto učešće koje trebaju financirati građani. To je sada uklonjeno. Mi smo imali predviđeno 80 milijuna kuna ove godine u gradskom proračunu za obnovu privatnih zgrada. Od toga, na žalost, smo potrošili gotovo ništa jer tih odluka nije bilo i s time smo nezadovoljni. U sljedećoj godini smo predvidjeli, ne 80 nego 160 milijuna kuna u proračunu za obnovu privatnih zgrada jer očekujemo da konačno ta obnova krene - rekao je gradonačelnik.  

Iako je prva faza produžetka Branimirove predviđena proračunom za sljedeću godinu, Tomašević je otkrio da postoje imovinsko pravni problemi koji bi ponovno mogli stati na put prometnici koju Sesvećani godinama priželjkuju - S obzirom na onu presudu koja je bila vezana za žičaru i vezano za proces izvlaštenja koji stavlja jedan presedan, čekamo sada sudsku odluku da vidimo možemo li na isti način, kao i do sada, provoditi postupke izvlaštenja ili moramo ići na jedan drugi način koji će, bojim se, usporiti, ne samo grad Zagreb nego mnoge jedinice lokalne samouprave. 

Advent će započeti u subotu bez posebnih epidemioloških mjera, najavio je Tomašević. Smanjeni broj kućica, smatraju u Gradu, trebao bi osigurati sigurne uvjete za posjetitelje - Ne ulaze ljudi u kućice. One su raspoređene šire u prostoru upravo kako bi bila veća protočnost i kako ne bi bilo nekih znatnijih okupljanja. Sve vezano uz programe, kao što su koncerti, tu ćemo morati donostiti odluke koje su u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom - istaknuo je Tomašević.

Gradonačelnik se pohvalio značajnim rastom financiranja iz europskih fondova u sljedećoj godini. Planirano je čak milijardu i 350 milijuna kuna, 40 posto više nego ove godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.