Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad poništio natječaj za Fabijanićev Spomenik Domovini

10.01.2019.

11:34

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Arhitekt Nenad Fabijanić, autor Spomenika domovini, potvrdio je za Hinu kako je Grad Zagreb poništio natječaj za gradnju spomenika koji bi trebao biti smješten između zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", jer se ne može napraviti za 21 milijun kuna.

Analizom troškovnika radova sudskog vještaka, spomenik se ne može napraviti za iznos koji je prvotno bio u natječaju, a na njega se javila samo zajednica ponuditelja Tigra i Vodotehnika. Te firme su dale ponudu od 27,4 milijuna kuna (bez PDV-a). Nakon analize, Grad je odlučio poništiti natječaj i planira raspisati novi u veljači. Fabijanić smatra da je stigla samo jedna ponuda jer nema mnogo velikih firmi koje mogu zadovoljiti visoke kriterije koje ovaj spomenik, bar u smislu tehnološke realizacije, traži.
Spomenik domovini trebao bi prema najavama biti izgrađen najkasnije na proljeće 2020., te preuzeti komemorativnu funkciju Oltara domovine na Medvedgradu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.