Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad poslao požurnicu Visokom upravnom sudu

10.05.2022.

13:18

Autor: Ivan Hlupić/Radio Sljeme

Prosvjed roditelja odgojitelja i njihove djece

Prosvjed roditelja odgojitelja i njihove djece

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Pravo na pristup tržištu rada sada je jedan od glavnih argumenata nove gradske vlasti u obrani izmjena mjere Roditelj odgojitelj koje je prihvatila Gradska skupština, ali izvan snage stavio Visoki upravni sud do konačnog pravorijeka o njihovoj zakonitosti.

Naime, kako poručuje zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, korisnici mjere koji su iskoristili izmjene mjere i zaposlili se u zadnjih nekoliko mjeseci, te pritom nastavili primati naknadu iz mjere a što im je omogućeno izmjenama, sada su u problemu. Sudska privremena obustava znači da se mora primjenjivati, kaže Dolenec, Bandićeva verzija mjere. To uz nastavak isplata svim dosadašnjim korisnicima, znači i da korisnici ne bi smjeli biti zaposleni i koristiti mjeru. Moraju li oni koji su se u zadnje vrijeme zaposlili sada dati otkaz? Ne moraju, ali Grad im ne može isplatiti naknadu. Dolenec pojašnjava da primaju brojne pozive i korisnicima prenose jedino moguće pravno tumačenje u ovom trenutku - ili posao ili mjera.


Zato se nadaju u Gradu da će sud što prije donijeti konačnu odluku o zakonitosti izmjena mjere. Sudu su poslali i požurnicu. Ne odluči li sud do 1. lipnja, Grad će neplanirano morati isplatiti dodatnih 40 milijuna kuna naknada iz mjere roditelj odgojitelj. I tako svakog sljedećeg mjeseca do sudskog pravorijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.