Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad predstavio četiri kompenzacijske mjere za roditelje-odgojitelje

07.09.2022.

14:17

Autor: Magdalena Pongrac

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Dvije kompenzacijske mjere usmjerene su na obrazovanje, a dvije na zapošljavanje te se odnose na razdoblje od godine dana. Prvi pozivi i natječaji trebali bi biti raspisani najkasnije idući mjesec.

Povratak na tržište rada, koji čeka roditelje-odgojitelje, Gradska uprava olakšat će programima obrazovanja. Na Pučkom otvorenom učilištu, Grad će sufinancirati 150 obrazovnih programa za stjecanje novih kvalifikacija.


- Omogućavamo korisnicima mjere roditelj-odgojitelj da upišu bilo koji verificirani program osposobljavanja na Pučkom otvorenom učilištu na način da Grad sufinancira dvije trećine tog troška. Imate, na primjer: dizajner interijera, konobar, kuhar, cvjećar, fotograf, web programer i tako dalje. Druga obrazovna mjera je program edukacije koji ćemo ponuditi u sklopu Plavog ureda Zagrebačkog inovacijskog centra. Plavi ured provodi različite edukacije i informiranje o tome kako pokrenuti posao. Sad je taj ured, specifično za korisnike mjere roditelj-odgojitelj, osmislio modul koji se bavi upravo time - rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec


Dolenec je predstavila i mjere potpora za zapošljavanje.


- Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi opsežni program samozapošljavanja i tu, zapravo, ulazimo mi kao Grad koji nudimo specifičnu potporu za samozapošljavanje korisnicima dok su još korisnici. Ideja je, dakle, da se pripreme ako žele pokrenuti posao dok su još u mjeri. Četvrta mjera je potpora za očuvanje i razvoj obrtničkih djelatnosti. Grad svake godine provodi ovaj natječaj za male potpore prema obrtništvu. Ono što smo ovdje napravili ovog ljeta - izmijenili smo pravilnik na način da smo u kriterije dodali bodovanje - da dobijete dodatne bodove ako ste ili samozaposleni korisnik mjere ili zaposlite korisnika mjere.


Uz to, Dolenec je istaknula kako je glavna kompenzacijska mjera ubrzana izgradnja vrtića, kako nijedno dijete više ne bi ostalo bez svoga mjesta. Podsjetimo, mjera roditelj-odgojitelj ove godine Grad košta oko 530 milijuna kuna. Ako Gradska skupština sutra prihvati nove izmjene mjere, iz nje bi do rujna iduće godine trebala izaći polovina korisnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.