Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad prihvatio više od 1,700 prijava štete od poplava

10.12.2020.

15:34

Autor: Ivan Hlupić

Sanjin Strukić/PIXSELL

Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: - / -

Gradska skupština prihvatila je izvješće gradske uprave o ukupnim štetama prijavljenima nakon poplave krajem srpnja. Proteklih mjeseci gradske četvrti su prikupljale podatke o štetama u izravnom kontaktu s građanima.

Sada slijedi priprema kriterija prema kojima bi se isplaćivala jednokratna financijska pomoć poplavljenim kućanstvima. Odluka o tome na dnevnom redu Gradske skupštine očekuje se u siječnju ili veljači, rekla je pročelnica za mjesnu samoupravu Renata Šimon.

- Od 2,277 prijava, opravdano je njih 1,738. Dio prijavitelja štete nakon podnošenja prijave više se nije odazivao pozivima gradske uprave. Prema Zakonu o otklanjanju i ublažavanju posljedica prirodnih nepogoda može se zaključiti da temeljem podnesenih prijava opseg i financijska vrijednost nastalih šteta ne ispunjavaju kriterije za proglašenje prirodne nepogode. S tim u vezi ne može se ni isplatiti šteta po toj osnovi, ali Grad Zagreb odlučio je poslužiti se instrumentom jednokratne financijske pomoći kako bi se pomoglo kućanstvima na koja su srpanjske poplave štetno utjecale, rekla je Šimon.

24. srpnja, pa ponovno nekoliko dana kasnije pale su neuobičajeno velike količine kiše u kratkom vremenu što je uzrokovalo plavljenje domaćinstava i poslovnih objekata u raznim dijelovima grada. Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galiot u Skupštini je rekao da je u pripremi projekt obnove sustava oborinske odvodnje koja bi trebala spriječiti poplave u budućnosti, no upozorio je da to neće biti moguće bez uske suradnje s Hrvatskim vodama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.