Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad smanjuje izdašnu novčanu pomoć za treće dijete

07.11.2021.

16:42

Autor: Nikolina Devčić

Pixsell: Marko Lukunic

Pixsell: Marko Lukunic

Foto: - / -

Nakon što je nova gradska vlast odlučila u povijest poslati popularnu mjeru roditelj-odgojitelj, planiraju mijenjati i novčane naknade za novorođenčad. Opće je poznato da su one za treće dijete poprilično izdašne.

U novom Nacrtu prijedloga Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta, koji je upućen u javno savjetovanje, novčana pomoć bit će za svako dijete jednaka i iznost će 2500 kuna. Radi se o velikoj promjeni budući da se dosad za prvo dijete dobivalo 1800 kuna, za drugo dijete 3600 kuna, a za treće i svako iduće, 54.000 kuna. Prema nacrtu koji je jučer objavljen na službenim stranicama Grada, odluka stupa na snagu prvog siječnja.

Uz Nacrt, objavljeno je i obrazloženje.

"Dugoročni trendovi vezani uz ukupan broj živorođene djece s prebivalištem u Gradu Zagrebu ne pokazuju jednosmjernu povezanost s ovom poticajnom mjerom. U periodu 2005. do 2010. godine ukupan je broj živorođene rastao, no od 2010. godine nastupa dugoročno negativan trend ukupnog broja živorođene djece usprkos tome što je 2009. godine mjera izmijenjena tako da se dodjeljuje visok financijski poticaj za trećerođeno i svako sljedeće dijete te usprkos tome da se takav visoki iznos mjere zadržao do danas. Uzevši u obzir opisane trendove, čini se važnim da Grad Zagreb na jednak način podupire svako živorođeno dijete, kao što je predloženo ovom Odlukom", piše, među ostalim, u obrazloženju. 

Naravno da su jedan od ključnih faktora financije, odnosno loše stanje gradske blagajne pa se računa koliko će se ovime uštedjeti.

"Što se tiče financijskih učinaka mjere, u proteklih 15 godina, u razdoblju od 2006. do 2020., Grad Zagreb je za provedbu mjere novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta ukupno isplatio 1.166.335.413,28 kn za ukupno 99.100 korisnika. Drugim riječima, po ovoj osnovi prosječno je godišnje izdvajano 78 milijuna kuna, za prosječno 6.600 korisnika. Ujednačavanje iznosa za svako dijete, koja se na taj način ravnomjerno vrednuju, u prvom razdoblju neće se značajnije odraziti na rasterećenje proračunskih izdataka. Naime, korisnici nastavljaju primati iznose prema odredbama Odluke koja je bila na snazi u trenutku ostvarivanja novčane pomoći do isplate u cijelosti te stvorene obveze predstavljaju značajan udio u planiranim sredstvima za 2022. godinu. Prema dosadašnjoj Odluci, za 2022. godinu bi bilo potrebno osigurati 84 mil. kn, dok će prema predloženim izmjenama biti potrebno osigurati 80 mil. kn. Projekcije potrebnih proračunskih sredstava za 2023. iznose 66,0 mil. kn te za 2024. godinu 52,0 mil. kn."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.