Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad uvažio primjedbe na Manhattan, a od Radničke će napraviti megaprojekt

10.10.2019.

12:33

Autor: Magdalena Pongrac

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Koje novosti donosi prijedlog Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba o kojemu će Gradska skupština odlučivati idući mjesec? O tome smo s glavnim planerom grada Ivicom Rovisom razgovarali u emisiji Gradska posla.

Od 30 tisuća primjedbi koje su tijekom javne rasprave pristigle na prijedlog GUP-a, Grad je usvojio 10 posto primjedbi građana i 20 posto primjedbi strukovnih organizacija - rekao je to ravnatelj gradskog Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis. Istaknuo je da je najviše primjedbi iznjedrio projekt Zagrebački Manhattan - Primjedbe koje su bile lagane su djelomično usvojene i to će se vidjeti kroz sam nacrt GUP-a. Za prostor Hipodroma i Manhattana je dodana obveza izrade krajobrazne studije i pretežitost zone sporta i rekreacije, što smo već najavljivali u samoj javnoj prezentaciji održanoj u Gradskoj skupštini.

Kao jedan od većih projekata, uz Manhattan, Rovis je istaknuo projekt na Radničkoj cesti koji će promijeniti vizuru grada - Domovinski most i Radnička cesta, tu je uređena kompletna komunalna infrastruktura, prometnica i isključivo poslovna zona, a sad smo omogućili izgradnju više građevina jer za to postoje uvjeti i te građevine nikome ne bi smetale. Tu će biti spoj sa Zračnom lukom Zagreb i novi ulazak u grad koji bi trebao biti reprezentativan na način da stranac, kada dolazi ovamo, grad doživi na nov način.

Izmjene GUP-a donose i prijedlog da se bez raspisivanja javnog natječaja mogu uređivati trgovi i blokovi u središtu grada kako bi se izbjegla skupa i neefikasna procedura. U središtu grada ukida se i zabrana izgradnje garaža, a kako tvrdi Rovis, za svaku lokaciju radit će se poseban elaborat i studija isplativosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.