Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad Zagreb dobio status Referentnog mjesta za aktivno i zdravo starenje

09.12.2016.

13:55

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Zagreb među 67 je europskih gradova i regija koji su dobili status Referentnog mjesta, priznanja koje dodijeljuju Europska komisija i Odbor regija u okviru inicijative Europskog inovacijskog partnerstva za aktivno i zdravo starenje.

Europsko inovacijsko partnerstvo za aktivno i zdravo starenje ističe da su ti gradovi i regije "pokazali postojanje sveobuhvatnih strategija za unaprjeđenje inovacija za aktivno i zdravo starenje, na temelju "Quadruple Helixa", modela koji uključuje sudjelovanje industrije, civilnog društva, akademske zajednice te predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti.

Status Referentnog mjesta dodijeljuje se organizacijama koje su "pokazale izvrsnost u razvoju i uvođenju inovativnih rješenja za aktivno i zdravo starenje".

Svečanost dodjele priznanja organizirano je ovoga tjedna u Bruxellesu, a priznanje u ime gradonačelnika Milana Bandića primila je njegova izaslanica Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica Odbora Gradske skupštine za zdravstvo.

Nagrade su dodijeli povjerenik Europske komisije za digitalnu ekonomiju Guenther Oettinger i predsjednik Odbora regija Marku Markkula. Povjernik Oettinger je istaknuo da su inovacije ključne za primjerenu brigu za starije osobe. Ako maksimalno ne uključimo inovacije, do 2060. čak 4 posto BND-a odlazit će na zdravstvenu starijih, rekao je Oettinger.

Dodjeli statusa Relerentnog mjesta za zdravo i aktivno starenja Zagrebu prethodilo je predstavljanje aktivnosti koje se provode u Domu zdravlja Zagreb Centar, zatim povezanost institucija koje djeluju na području Grada Zagreba, u prvom redu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ,,Dr. Andrija Štampar" te predstavljanje mogućnosti povezivanja 4 ključna dionika ovog procesa, koje se naziva Quadruple Helix.

Lokalna uprava i neposredni provoditelji zdrastvene skrbi, akademska zajednica tj. Medicinski fakulteti u Zagrebu i Rijeci, te Stomatološki fakultet u Zagrebu, kao i civilne udruge i društva su prva od četiri ključna dionika neophodna za pristup Mreži. Tu su još predstavnici industrije iz sektora digitalne tehnologije.

Također, Dom zdravlja Centar Zagreb član je europskog pilot projekta Carewell, pod kojim se provodi integrirana briga za konične pacijente i telemedicinu te ima ICT rješenja za osamostaljivanje i aktivno starenje. Važan dio su i e-recepti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.