Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad Zagreb na hlađenju štedi energente

22.07.2022.

09:14

Autor: HINA

Zagreb ljeti

Zagreb ljeti

Foto: N.R.E. / HRT Radio Sljeme

Grad Zagreb odlučio je da se u četiri zgrade Gradske uprave temperatura hlađenja poveća s 22 na 25 Celzijevih stupnjeva, a uvodi i noćni režim hlađenja na čemu očekuju uštedu u količini utrošene energije od barem 20 posto. Te mjere odgovor su na nepovoljnu situaciju s energentima i preporuke za mjere štednje Europske komisije. 


 No, najbolja mjera za dugoročno značajno smanjenje energije je energetska obnova objekata, izjavila je Hini glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj.


Podsjeća da je u Gradu Zagrebu završena energetska obnova 77 zgrada javne namjene, uključujući 36 vrtića, 18 osnovnih i četiri srednje škole. Vrijednost obnove svih 77 zgrada po njezinim riječima iznosi 423 milijuna kuna, od čega je 154 milijuna kuna sufinancirano iz fondova Europske unije. U tijeku je, ističe, energetska obnova još nekoliko zgrada, a uz to, u Gradu imaju spremno još 36 projekata za energetsku obnovu u sljedeće dvije godine, te čekaju poziv Nacionalnog plana oporavka i otpornosti da bi ih prijavili.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.