Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani Donje Lomnice nastavljaju borbu protiv izgradnje asfaltne baze

15.10.2017.

18:10

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Stop asfaltnoj bazi“, prosvjed sa svrhom zaustavljanja izgradnje asfaltne baze u Donjoj Lomnici, održan je Velikoj Gorici. Prosvjednici smatraju da će se izgradnjom baze onečistiti okoliš, ne samo Donje Lomnice već i okolice.

I prije par mjeseci su građani Donje Lomnice prosvjedovali protiv izgradnje asfaltne baze Strabag d.o.o.-a, a razlog ovih prosvjeda je to što smatraju da je baza "ekološka bomba", Mi smo ionako već prezagađeni po svim parametrima: zrak, buka pa i voda. Pogotovo ta asfaltna baza može zagaditi vodu. Gradilište baze je tik do vodocrpilišta pitke vode za Veliku Goricu i djelomično za grad Zagreb, rekao je član mjesnog odbora Donja Lomnica, Mijo Jakunić.

Međutim 2010. godine izrađena je studija o utjecaju asfaltne baze na okoliš prema kojoj je izgradnja baze prihvatljiva, no iz inicijative Stop asfaltnoj bazi ističu da je studija prema mišljenju struke sumnjiva, U okolišnoj studiji nisu uopće navedeni stvarni pokazatelji štetnosti i utjecaja na zdravlje ljudi, na zemlju, na zrak, na vodu, odnosno obližnje vodocrpilište, kazala je Josipa Juričev-Sudac iz udruge Eko Zagreb.

Tri su zahtjeva uputili današnji prosvjednici. Prvi je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike da odmah zabrani izgradnju baze zbog propusta u studiji utjecaja na okoliš. Drugi zahtjev je Ministarstva graditeljstva da ukine građevinsku dozvolu za izgradnju baze, a treći je da velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić raskine ugovor sa Strabagom.

Ako se ne obustave radovi, kažu iz inicijative, onda će zbog kršenja odredaba Aarhuške konvencije, poslati pritužbu na nadležni Odbor za usklađenost s Aarhuškom konvencijom sa sjedištem u Genevi, Postoje zakonske legislative koje štite građane. To je Aarhuška konvencija (konvencija o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša) koju je Hrvatska potpisala i ratificirala i to je načelo opreznosti koje daje za pravo građanima da čak onda kada sumnjaju, kada nema znanstvenih pokazatelja, kada se radi samo o njihovom strahu da traže zabranu rada postrojenja u njihovoj blizini, objašnjava Juričev-Sudac

S druge strane, iz grada Velike Gorice navode kako su zatražili reviziju studije utjecaja na okoliš, no Ministarstvo je to odbilo, te da su Ministarstvu graditeljstva uložili žalbu na izdavanje građevinske dozvole, ali postupak još nije okončan. Uskoro će biti održana i sjednica Gradskog vijeća, kažu iz grada, gdje će se raspravljati o navedenom problemu.

Prosvjednici nastavljaju svoju borbu protiv izgradnje asfaltne baze te su najavili i sljedeći prosvjed koji će se održati na Markovu trgu jer za njih, kažu, nema predaje!

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.