Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani na Cvjetnom žele cvijeće, a ne terase!

23.11.2016.

18:53

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stotinjak građana okupilo se poslijepodne na prosvjedu organiziranom putem Fejsbuka "Cvijet Za Cvjetni". Prosvjedom su htjeli poručiti gradonačelniku kako žele Cvjetni trg ispunjen cvijećem, a ne terasama.

Grad je odlučio da cvjećari na Cvjetnom moraju ukloniti cvjetne aranžmane koji se nalaze izvan kioska za koje plaćaju zakup. Nezadovoljni građani okupili su se oko tih cvjećara kako bi pokazali da se protive takvoj odluci. Putem Fejsbuka građani su bili pozvani donijeti cvijet, ostaviti ga nasred Cvjetnog trga i na taj se način suprotstaviti samovolji gradonačelnika Milana Bandića koji, kako kažu, želi uništiti duh Cvjetnog trga:

Ne mogu shvatiti da nema cvijeća na Cvjetnom trgu.

 

Umjesto da su se raširili, oni se skupljaju.

Apsolutno smo protiv toga da se miče cvijeće, a da se proširuju kafići.

Stavio sam cvijeće zato što želim podržati transparentnost bilo kakvih odluka u gradu, da se zna zbog čega se nekome nešto daje.

Gradonačelnik, pak, odluke gradske skupštine smatra važnijima od onoga što žele i misle građani: Ne može se zapriječiti prolaz ljudima i ne može se ne poštivati odluke Gradske skupštine.

Potporu cvjećarima na Cvjetnom prethodno su dali i članovi gradskog Foruma mladih SDP-a koji su ondje dijelili cvijeće građanima. Oglasio se i gradski zastupnik Dominik Etlinger, a kandidatkinja za gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš naglašava da se i gradska odluka o kioscima za cvjećare odnosi na javni prostor:

Ne treba na slabijima bildati mišiće, nego treba nekad pokazati zube i jačima. S jedne strane gradonačelniku smetaju cvjećari, a s druge strane glomazne terase koje se postavljaju ne smetaju, koje zaklanjaju put prolaznicima. 

Javni prostori su naši prostori, prostori svih građana grada Zagreba koji svojim prirezom, koji plaćaju svaki mjesec, ulažu u njih. Kad se bilo što radi na javnom prostoru, građani moraju znati što se radi i što se događa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.