Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Građani negoduju, ali dotrajale cijevi moramo mijenjati"

20.09.2022.

12:23

Autor: Mario Mihaljević

Građani bez tople vode

Građani bez tople vode

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Zbog radova na revitalizaciji vrelovodne mreže zapadni dio Zagreba u 10 dana dva puta je ostao bez tople vode, što je u građanima izazvalo nezadovoljstvo. Iz HEP toplinarstva poručuju da druge opcije nije bilo, jer se dotrajale cijevi zbog čestih puknuća moraju mijenjati. 

Zbog kompleksnog spajanja cijevi 14 zagrebačkih naselja na zapadu grada u svega deset dana dva puta nije imalo pristup toploj vodi. Riječ je o naseljima Trešnjevka, Knežija, Srednjaci, Gredice, Gajevo, Staglišće, Jarun, Vrbani, Rudeš, Voltino, Prečko, Špansko, Gajnice i Malešnica.  


Vrelovodna mreža od 227 kilometara u Zagrebu stara je i derutna i takvi zahvati jednostavno su nužni, tvrde u HEP toplinarstvu.  Umjesto dotrajalih cijevi želimo imati nov i moderan sustav, rekao je voditelj službe za eksploataciju HEP Toplinarstva Jurica Brnas.


-Prvi prekid je bio zbog spajanja tog bloka na vrelovodnu mrežu. Drugi prekid je bio vezan za godišnji remont, s obzirom da su to izuzetno zahtjevna i kompleksna postrojenja, nužno ih je redovito održavati-. 


No građani zapadnog dijela ovakvim su razvojem situacije uglavnom nezadovoljni. Kažu svake godine događa se isto, čim malo zahladi ostajemo bez tople vode. 


Iz HEP-a poručuju da je prije pet dana i službeno počela ogrjevna sezona, unatoč tome što još uvijek nisu stečeni uvjeti za puštanje grijanja. Vrijedi spomenuti da po zakonu svi predstavnici suvlasnika nakon 15. rujna.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.