Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani poručuju: "24 sata zona visokog zračenja! Najavljujemo bojkot!"

16.10.2018.

11:34

Autor: Margareta Jozinović

HRT, Radio Sljeme

HRT, Radio Sljeme

Foto: - / -

Građani Vrbana ponovno prosvjeduju stavljanjem poruka na svoje balkone protiv novih puštenih u rad velikog broja antena jednog teleoperatera koje su postavljene protivno odredbama GUP-a. Strahuju za svoje, ali i zdravlje svoje djece.

Nakon što su u kolovozu puštene u rad antene jednog teleoperatera, stanovnici Vrbana ponovno prosvjeduju. Strahuju za svoje, ali i zdravlje svoje djece. Stanovnica i liječnica obiteljske medicine, Branka Rožić upozorava na studije koje potvrđuju u ovakvim situacijama veću pojavnost karcinoma - dvije vrste glioma mozga i švanoma srca. Zabrinutost je daleko veća jer ove bazne stanice zrače čak ispod ekoloških vrijednosti. Trebalo bi poštivati i mjeru predstrožnosti. Nikako se ne bi moglo dogoditi da se bazne stanice montiraju u srcu naselja 150-200 metara od škole i vrtića. To bi bio novi oblik života - tako bismo mi to zaključili!

Antene su, ističu, postavljene protivno odredbama GUP-u, za što imaju i očitovanje nadležnog Gradskog ureda. Građane podupire i gradski zastupnik Progresivnog saveza, Renato Petek, koji je naglasio da građevinska inspekcija nije reagirala na upozorenja. Komunicirali smo s Gradom koji je slao sve dopise na Ministarstvo i tražio od Ministarstva graditeljstva i građevinske inspekcije da reagiraju s obzirom na kršenje GUP-a. Osobno sam postavio preko 30 upita vezanih uz antene jer je utvrđeno da na bilo kakvoj niskoj gradnji u Zagrebu, a takvih je preko 150, antene ne smiju stajati.

Na upućeni dopis Ministarstvu zdravstva stigao je i odgovor da je gradski GUP trebao biti usklađen s njihovim pravilnikom. Članica udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja i vijećnica gradske četvrti Trešnjevka jug, Ankica Kosovec Krželj. GUP je u Zagrebu propisao nešto niže granice zračenja nego što su propisane pravilnikom Ministarstva zdravstva. Te granice bi sukladno tom istom pravilniku trebale biti važeće za Zagreb jer tamo piše da ukoliko postoji neki posebni propis koji regulira granice tada se primjenjuje taj propis.

Upravi shopping centra Point i teleoperaterima građani poručuju da će ići dalje prema nadležnim institucijama te od danas najavljuju bojkot kupovanja u spomenutom shopping centru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.