Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani prošetali zbog moguće komercijalizacije parcela na trasi Samoborček

24.11.2018.

14:10

Autor: Margareta Jozinović

HRT Radio Sljeme

HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

50-ak građana prošetalo je jutros trasom nekadašnjeg Samoborčeka. Uzrok toj šetnji Holdingov je oglas za zakupom ili prodajom gradskih parcela koje prolaze spomenutom trasom od Trešnjevke, Črnomerca, Podsuseda, Samobora pa do Bregane čija je vrijednost procijenjena na 243 milijuna kuna.

Trasa je prije bila u vlasništvu ZET-a, a njegovim izdvajanjem prešla je u vlasništvo Holdinga. Na njoj se nalaze neke od parcela koje je Grad stavio u oglas za kupnju ili zakup, a prolaze kroz postojeće javne parkove, izgrađena dječja igrališta kao i koridore postojećih prometnica. Iz platforme 1 posto za Grad, Saša Šimpraga kazao je kako je to bizarna situacija u kojoj se stvari ključne za Grad zapravo prodaju. Trasa na kojoj se nalazimo trebala bi se aktivirati kao pješačko-biciklistička trasa no umjesto da ga aktiviramo kao javni prostor Grad ga prodaje.

Holdingov oglas i to ima li ZET neko pravo na vlasništvo trase Samoborčeka istraživao je gradski zastupnik Naprijed Hrvatska, Renato Petek. Istaknuo je kako je vrijednost gradskih parcela na toj trasi procijenjena na čak 243 milijuna kuna. Ponovno je upozorio na činjenicu da Grad nema strategiju upravljanja imovinom. Čak nema ni registar svoje imovine. Kada bismo imali strategiju onda bismo znali ovaj objekt nam treba,ova parcela nam treba - dugoročno ili kratkoročno i onda se takve stvari ne bi dešavale kao što oni navodno istražuju tržište ovim pozivom kako bi vidjeli postoji li za njega interes.

Dodao je da obnovljeni oglas pobuđuje i sumnje. S obzirom da ništa nije javno u smislu točnog popisa imovine uvijek postoji ona sumnja zašto je ovaj poziv napravljen i da li netko na ovim parcelama ili nekom dijelu njih ima određen interes i eventualno će doći u posjed. Parcela, recimo, koja je u pozivu je u vrijednosti 7 milijuna kuna i prelazi Krapinskom ulicom i ako netko poželi čak si može kupiti dio izgrađene ulice. Velika parcela odakle je kretao Samoborček iz Adžijine ulice duljine nekoliko stotina metara u vrijednosti je 21 milijun kuna, a na njemu su i zgrade i privatne kuće napravljene, ali i dva parka.

U borbi protiv toga okupljene inicijative svoje će zahtjeve poslati nadležnim uredima u kojima traže izuzimanje od prodaje trase nekadašnjeg Samoborčeka te zahtjev da se na trasi uredi biciklistička staza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.