Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani protiv prenamjene sportsko-rekreacijske parcele na Zavrtnici

24.11.2017.

14:10

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hoće li se graditi i na zadnjoj neizgrađenoj parceli u zoni između Ulice Ljudevita Posavskog i Branimirove? Poduzeće Tehnika traži prenamjenu parcele, sada namijenjene sportu i rekreaciji, a građani su pokrenuli inicijativu protiv toga.

O tome se govorilo u našoj emisiji Moj firtl. Tehnika je gradila više zgrada u tom dijelu grada, a za spomenutu parcelu u njihovu vlasništvu preko puta Osnovne škole S.S. Kranjčevića traži da se prenamjeni u stambenu zonu. Smatraju da je sadašnji dječji vrtić neadekvatan pa bi izgradili novi. Građani, koji su potpisivali peticiju i održali zbor protiv gradnje, sumnjaju da se iza toga krije namjera izgradnje nove zgrade.

Tehnika je svjesna da je ovdje potrebna rekreacijska zona, jednako kao i vrtić. Međutim, mislim da je najsvjesnija toga da im treba još jedna zgrada i sve guraju u tom smjeru. Pozivali smo ih na zbor građana. Apsolutno nikakav odgovor, štoviše, ignoriranje, da ne kažem da su i neki neformalni pritisci bili vršeni. Ja bih samo poručio i našem gradonačelniku da dođe ovdje. Ne radi se o maloj grupi građana, mi smo sada preko 500 potpisa skupili, a i dalje skupljamo potpise i još jedna poruka svim zainteresiranim stranama da mi nećemo odustati. Mi se ovdje borimo ne za sebe, nego za svoju djecu, rekao je Mislav Ante Omazić. 

Ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Ivica Rovis ističe da spomenuta parcela u zoni R-2 nije predviđena za izgradnju vrtića. Njegov će ured dati mišljenje o zahtjevu za prenamjenu parcele, na temelju koje će se Ured za strategijsko planiranje i razvoja grada o tome čitovati u izmjenama i dopunama GUP-a.

U Generalnom urbanističkom planu je određeno da se zone javne i društvene namjene označavaju oznakom D tako da su predškolske ustanove, u što spadaju i vrtići, označeni oznakom D4. Na nama je kao stručnim izrađivačima ovog plana da odlučimo što je najbolje i najkvalitetnije rješenje i nadam se da ćemo biti ovdje i na usluzi i građanima i da...  Teško je, to jest nemoguće napraviti plan kojim će svi biti zadovoljni, ali nadam se da ćemo doći do kvalitetnih rješenja, zaključio je Rovis.    

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.