Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani protiv spalionice na Rebru!

19.01.2023.

14:44

Autor: Radio Sljeme

Inicijativa protiv spalionice

Inicijativa protiv spalionice

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Građanska inicijativa - STOP spalionici Rebro održala je konferenciju za novinare kako bi upozorili građane na opasnost od najavljene izgradnje spalionice opasnog otpada u sklopu KBC-a Zagreb. Posebno su upozorili na objavljenu studiju kojom se dokazuje da bi takav projekt bio bezopasan i siguran.

U tijeku je javna rasprava o studiji njezina utjecaja na okoliš koja traje do kraja mjeseca no iz inicijative su upozorili kako je to prekratak rok te da studija kojom se opravdava izgradnja spalionice ima puno nedorečenosti ali i potpuno krivih informacija. 


- Pozivamo sve građane Zagreba da potpišu peticiju protiv izgradnje spalionice ali i premijera Plenkovića da zaustavi ovaj projekt, rekla je Maris Špero iz Inicijative te upozorila da ne postoji tehnologija koja može spriječiti ekstremnu toksičnost ispuštanja plinova ovakve spalionice.


O toksičnosti plinova govorio je profesor fizikalne kemije Stanko Uršić koji je posebno naglasio opasnost od otrovnih submikronskih čestica koje predloženi sustav filtriranja ne može zaustaviti.


Iako se u medijima pojavila informacija kako je grad već dao građevinsku dozvolu, gradonačelnik Tomislav Tomašević to je opovrgnuo ali i ponovio da konačna odluka ovisi o ministarstvu zdravstva jer je i bolnica u njihovu vlasništvu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.