Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani Rudeša ne odustaju od gradnje crkve

04.11.2022.

12:50

Autor: Radio Sljeme

Rudešani žele crkvu

Rudešani žele crkvu

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Parcela društvene namjene u centru Rudeša zadnjih je tjedana privuklo veliku pozornost. Tamošnji građani parcelu žele iskoristiti za izgradnju župne Crkve, za čiju je gradnju zeleno svijetlo dala bivša gradska vlast, dok sadašnji vladajući po svemu sudeći smatraju da crkvu tamo ne treba graditi. O tome se razgovaralo u emisiji Radio Sljemena "Moj Firtl".

Građani Rudeša u svom naselju već godinama žele izgraditi Crkvu svete Ane, budući da župa deseteljćima djeluje u jednoj obiteljskoj kući. 


Više od 2 tisuće građama svojim je potpisima podržalo gradnju, no vijeće Mjesnog odbora Rudeš u kojem većinu čine Možemo! i SDP donijeli su odluku da se usvoji zaključak o prenamjeni zemljišta u zelenu zonu, te tako stopirali gradnju. Vijećnik gradske četvrti Trešnjevka sjever Krešimir Medved smatra da su vladajući preglasavanjem oštetili građane.


-Tražili smo da se o tim prijedlozima izmjene GUP-a glasa odvojeno, upravo zbog nekoliko vrijednih prijedloga, no bilo je i tih koji su nama bili ne prihvatljivi. Na taj način su nas doveli u situaciju, da zbog jedne čestice, do koje je stalo prvenstveno građanima Rudeša, jednostavno su nas natjerali da glasamo protiv vlastitih prijedloga-. 


Lovro Belina, vijećnik MOST-a u mjesnom odboru Rudeš ističe da građani ne odustaju od gradnje crkve. Kaže da se pripremaju za sazivanje zbora građana koji će po tom pitanju iznijeti svoje zahtjeve.


-To je jedan vid direktne participacije u demokraciji građana gdje želimo da se ljude dovede, da dođu i pokažu zanimanje za ovu problematiku, i da se dovede zaključak kakav većina građana želi-. 


Iz župe Sv. Ane ističu kako je za vrijeme bivše vlasti projekt izgradnje crkve u Rudešu dobio zeleno svjetlo od tadašnjeg vijeća i na razini gradske četvrti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.