Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani se i dalje se bore protiv rada poliknilnike u njihovoj zgradi

12.10.2018.

14:12

Autor: Krešimir Vešnik

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Stanari iz ulice Dunjevac na Svetom duhu i dalje se protive iznajmljivanju prostora u njihovoj zgradi za potrebe privatne Poliklinike. Naime, trebao bi se prenamjeniti poslovni prostor trgovačke namjene u poslovni prostor javne namjene i tamo bi s radom trebala početi klinika za hemodijalizu.

Stanari su u Gradskoj upravi mogli vidjeti spise o prenamjeni prostora i, kaže predstavnik stanara, Goran Jukić, nisu zadovoljni viđenim, Svi su oni nabavili sve potrebne dozvole i to je ono čega se još bojimo. Tijela javne vlasti će, vjerojatno, pogodovati u ishođenju ove građevinske dozvole i ostalih dozvola koje će tražiti. Mi se kao suvlasnici nadamo da ćemo u upravnom postupku koji je sada pred nama, onemogućiti izdavanje te građevinske dozvole jer će se, nadam se, dirati u zajedničke dijelove građevine.  

Ipak, prostor se može prenamjeniti unatoč protivljenju suvlasnika, Dozvoljen je prostor za zdravstvenu djelatnost. Kada se gradio ovaj naš objekt onda se promijenio GUP jer se tamo mislila otvoriti apoteka. Nije iz sasvim drugih razloga, ali je ostala je zdravstvena djelatnost, a zdravstvena djelatnost je postupak i hemodijalize, rekao je Jukić.

Podsjetimo, u tijeku je izgradnja Dnevne bolnice na Svetom duhu, a Grad u zgradi preko puta bolnice planira iznajmljivati prostor za hemodijalizu.

Iz same bolnice ističu da oni nemaju nikakve izravne uloge s poslovanjem i poslovnim odlukama Poliklinike za hemodijalizu te da je ona samostalna pravna osoba s kojom bolnica "Sveti duh" nije suštinski povezana. A sukladno odlukama bolnice planirano je rušenje građevine u kojoj ne postoje propisani uvjeti za obavljanje zdravstvene djelatnosti zbog čega Poliklinika samostalno traži prostor za daljnji rad.

Suvlasnici zgrade boje se povećanog rizika od kontakta s biološkim i potencijalno vrlo infektivnim otpadom ako klinika počne s radom, ističe Jukić, a rad klinike bitno bi narušio kvalitetu života te umanjio vrijednost nekretnine, znatno povećao razinu buke i otežao ionako lošu prometnu situacija, stoga stanari razmšljaju o prodaji svojih domova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.