Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani se upoznali s radom Županijskog suda u Zagrebu

03.11.2016.

15:35

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europski dan pravosuđa uveden je 2003. godine na razini Europske unije, a obilježava se 25. listopada. Povodom obilježavanja Europskog dana pravosuđa sudovi u Hrvatskoj otvorili su svoja vrata za javnost.

Županijski sud u Zagrebu zainteresiranim građanima svoja vrata otvorio je danas. Sud je to koji na građanskom odjelu zapošljava 61 suca, a na kaznenom odjelu ih je 41. Posjetitelji su mogli vidjeti kako izgledaju sudnice, radne sobe sudaca i mjesta na kojima se drže pravni spisi. Cilj ovog događanja bilo je upoznavanje građana sa načinom rada suda, službama koje na sudu postoje, te sa načinom kolanja spisa. Građani su prilikom obilaska mogli dobiti dojam na koji način i u kakvim uvjetima suci rade.

Bilo nam je danas studenata sa Pravnog faklulteta, došle su i srednje škole, došli su i građani i ja se nadam, ako smo u toj svojoj nakani barem i djelomično uspjeli, onda nam je jako drago, rekao je Dražen Jakovina, sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave. Napomenuo je i kako mnogi suci rade od kuće zbog nedostatka prostora na sudu, kako u uredima tako i u spremištima za pohranu spisa. Sporije rješavanje pravnih predmeta često može biti rezultat nedostatka prostora i velikog broj spisa, u što su se građani prilikom obilaska mogli i sami uvjeriti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.