Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Što se događa s odvozom otpada?", pitaju se građani

14.06.2022.

19:31

Autor: HRT/Radio Sljeme

Otpad u Zagrebu

Otpad u Zagrebu

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Otpad, čini se, postaje glavni zagrebački problem. Građani se žale da se preskače raspored njegovog odvoza dok iz Zagrebačkog holdinga poručuju da se zbog odvojenog sakupljanja otpada povećao angažman radnika pa, između ostalog, najavljuju i zaposlenje novih.

Naša emisija "Komunalije" jučer je gotovo je u potpunosti bila posvećena pritužbama Zagrepčana.

Pritužbe građana

Na tu temu smo, stoga, pisali Zagrebačkom holdingu. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: U razdoblju dok se otpad još nije razvrstavao, podružnica Čistoća obavljala je odvoze dva do tri puta tjedno. Uvođenjem odvojenog sakupljanja otpada na kućnom pragu korisnika učestalost odvoza značajno se povećala. Tako je sada uz redoviti odvoz miješanog komunalnog otpada koji je i dalje dva do tri puta tjedno, u isto vrijeme potrebno odvoziti i biootpad te plastiku i papir.


To uzrokuje povećani angažman naših operativnih radnika i samih vozila. Rezultat je to naslijeđenih višegodišnjih zanemarivanja tehničkih i ljudskih operativnih kapaciteta uz negativan trend interesa od strane tržišta rada za zapošljavanjem u ovoj djelatnosti. Kašnjenja se nastoje riješiti večernjim terminima odvoza ili odvozima sljedeći dan.


Kako bismo što prije premostili ove povremene zastoje, u planu je zapošljavanje 25 novih komunalnih radnika od kojih neki kreću s radom već ovaj tjedan. Pokrećemo i postupak javne nabave novih specijaliziranih vozila kao i druge organizacijske mjere uz provođenje strože kontrole kvalitete pruženih usluga.


Također, upućujemo isprike što nismo osigurali sugovornika u traženo vrijeme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.