Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani sumnjaju u nezakonitu sječu zdravih stabala

27.01.2017.

18:07

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je u tijeku redovita sječa stabala u Parku šume Grmoščica u zapadnom dijelu grada na području Gornje Kustošije, sugrađani upozoravaju da se ondje već mjesecima provodi nezakonita sječa potpuno zdravih stabala.

U tijeku je redovita sječa Parka šume Grmoščica koju obavljaju Hrvatske šume. No, građani sumnjaju u nezakonitu sječu zdravih stabala koja se događala tijekom prošlog ljeta, kao i u periodu od prosinca 2016. godine pa sve do ove redovite koja je započela u siječnju 2017. Tvrde da su se rezala i odvozila zdrava stabla, dok su ona trula ili slomljena ostavljena u šumi. 

Mještani su se 6. prosinca 2016. dopisom obratili upravi, no iz Hrvatskih šuma javljeno je kako nisu upoznati sa sječom velikog broja zdravih stabala u Park šumi Grmoščica niti da su ikakvu sječu obavljali na tom području u to vrijeme. 

Tada nije bilo nikakve sječe s naše strane. Dali smo upute ljudima da se obrate policiji i šumarskoj inspekciji, koje su jedine nadležne za bespravne sječe, a koje onda po potrebi zovu nas. O trenutnoj sječi obavijestili smo mjesni odbor tako da znaju da to nije ista sječa od prosinca. Kao i kada vam netko nešto ukrade morate pozvati policiju da naprave zapisnik jer su oni ovlašteni ući u privatno vlasništvo, dok mi to nismo. Ne znam na temelju čega su oni zaključili da se ruši veliki broj zdravih stabala, rekla je glasnogovornica Hrvatskih šuma Tanja Đuričić Kuric.

Hrvatske šume tvrde da trenutno prorjeđuju stabla u skladu sa sanitarno higijanskim propisima, što se bitno razlikuje od bespravne sječe.

Ovdje od nas nitko ne negira činjenicu da postoje bolesna stabla i da bi trebalo očuvati šumu i okoliš da se zaraza ne proširi, međutim mi cijelo ljeto slušamo da ovdje rade pile, motorke i gledamo kako se ruše zdrava stabla. To su stvarno hrastovi i bukve stoljetne kojima je trebalo dugo vremena da narastu i sa time nitko nije upoznat, naglasila je vijećnica mjesnog odbora Gornje Kustošije, Vlasta Medar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.